Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Carta de Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu d’Urgell

Seguim immersos dins aquesta greu crisis sanitària generada per la pandèmia del SARS-CoV-2 (coronavirus), la COVID19. Una situació excepcional que ens fa patir d’una manera exagerada i adoptar actituds impensables fins ara. Però una situació que treu el millor de nosaltres mateixos i que ens demostra l’enorme solidaritat de la Seu i Castellciutat.

Fins a data d’avui (25 de març de 2020) els contagis a Espanya han arribat a 47.610, amb 3166 ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) i ja lamentem 3434 morts (més que durant tota la pandèmia a Xina). A Catalunya ja tenim 9937 contagiats, amb 781 pacients ingressats a les UCIs i lamentem 516 morts. Darrere d’aquestes xifres hi ha noms i cognoms, vides, amors, lluites i esperances. El meu condol més sentit als seus familiars i amics.

A l’hospital de la Seu també hem tingut, com és evident, cassos positius. Tenim pacients ingressats a planta, i altres que hem hagut de derivar per empitjorament a l’Hospital Arnau de Vilanova i a l’hospital de Meritxell. I tenim força gent aïllada a casa, amb casos positius també en personal sanitari i cossos de seguretat. A casa nostra també ens afecta, i son els nostres veïns i veïnes qui ho pateixen d’aprop, a la seva pell o a la dels seus familiars.

A la ciutat hem adoptat les mesures per intentar reduir al mínim els risc de contagis i hem activat el pla de contingència de l’hospital per estar preparats per la situació. S’ha doblat el nombre de llits i s’han habilitat llocs de UCI per si es saturen les UCIs dels nostres centres de referència. La gent gran ingressada a la Unitat SòcioSanitària de l’hospital s’ha traslladat al Seminari cedit pel Bisbat d’Urgell. L’Alberg està operatiu perquè els nostres professionals sanitaris puguin anar-hi a descansar entre les seves guàrdies si no volen anar al domicili per intentar evitar el contagi de les seves famílies. S’ha realitzat material de protecció pels treballadors sanitaris i peces per a ventilació mecànica dels malalts gràcies a les impressores 3D. S’han repartit mascaretes i guants a la Llar de St. Josep, als nostres comerços i empreses encara obertes amb atenció al públic. S’han repartit les 249 targes moneders per a les famílies de la Seu amb nens/es que tenen beques menjadors per motius socioeconòmics. S’ha ampliat les donacions del banc dels aliments. La xarxa de voluntaris de la Seu en xarxa dona suport a la gent, sobretot gran, que està confinada a casa. S’està realitzant desinfeccions dels contenidors i de la via pública.

Tot això s’ha aconseguit gràcies a la solidaritat i la col·laboració de tota la bona gent de la Seu i Castellciutat que us heu bolcat a ajudar: donacions de llits, matalassos, de baranes de protecció, confecció, rentat i planxat de les mascaretes, la feina dels “makers” amb les seves impressores 3D, donació de menjar de restaurants, hotels i diferents establiments al banc dels aliments, àpats i flors pels nostres sanitaris, etc. I milions d’exemples diaris que em fan sentir orgullós de ser urgellenc. Estic segur que ens en sortirem gràcies a la enorme col·laboració de tothom.

Però tot això no serveix de res sinó disminuïm la tasa de contagi del virus. I només ho farem amb un confinament total. QUEDANT-NOS A CASA. Si no ho fem posem en risc als nostres padrins, a la gent més vulnerable, als nostres sanitaris i a tothom que està al peu del canó.

Ens diu l’investigador Oriol Mitjà que durant aquests dies hem aconseguit disminuir la RO (la tasa de reproducció) de 3,0 a 1,7. És molt important, però la pandèmia només la frenarem quan sigui de 1, o més baix. I això només s’aconseguirà amb el confinament total. Cal que tothom, excepte els serveis essencials, es quedi a casa. 

Això no és una guerra, és una pandèmia. No som un exèrcit, però som un equip. I si no actuem com un equip ho lamentarem molt. És el moment que la gran majoria de l’equip es quedi a casa, per tal que els sanitaris i cossos de seguretat puguin fer la seva feina de la millor manera possible (com estan fent) i amb el mínim risc possible.

Ara ja no és una petició… és una súplica… QUEDEU-VOS A CASA, US HO DEMANO DE TOT COR!

Jordi Fàbrega i Sabaté
Alcalde de la Seu d’Urgell

Més articles

Contacta amb nosaltres

© 2022 Junts per la Seu d'Urgell