Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Es podrien fer unes sortides programades durant el confinament a la Seu d’Urgell i a l’Alt Urgell?

Article de Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu d'Urgell

Ja portem més de 40 dies de confinament a casa, amb diversos graus d’exigència respecte als treballadors, però amb els nens, la gent gran i la més vulnerable tancada a casa seva sense poder sortir.   

Aquests dies gràcies al vostre esforç de quedar-vos a casa, que és molt important i que s’ha d’agrair molt, s’ha aconseguit disminuir la tassa de contagiositat del coronavirus, amb una disminució dels contagis diaris, i ha permès que el sistema sanitari pogués afrontar (amb una gran adaptació de tots els seus professionals i amb un important increment dels seus recursos), tots els malalts. Ara mateix tenim menys de 1000 llits de UCIs ocupats a Catalunya, però encara molts contagis diaris i morts per la COVID-19. Epidemiològicament no estem preparats encara per fer el desconfinament, tal i com ens diuen els experts.

No obstant, potser si que ara és un punt idoni per començar a sortir de casa, de manera controlada per minimitzar els riscos de contagis, per part de bona part de la gent que fins ara no ho ha pogut fer, i fins i tot per fer exercici a l’aire lliure. De fet, els contagis a l’aire lliure són molt més difícils de produir que en espais tancats. 

Important, en cap moment parlem del desconfinament, sinó d’unes sortides controlades dins del confinament.

A partir de demà el Gobierno de España autoritza a sortir els nens menors de 14 anys, acompanyats només d’un adult (màxim 3 nens per adult), durant 1 hora en un radi d’un kilòmetre de casa seva, entre les 9 i les 21 hores. Aquestes recomanacions són exactament les mateixes per a tot l’Estat Espanyol, sense valorar que no té res a veure els nivells de contagi a una zona o una altra, ni les densitats de població ni l’entorn natural que podem tenir, per exemple.

No és un tema senzill. Cal buscar l’equilibri entre mantenir baixa la contagiositat del coronavirus i la necessitat, física i emocional, dels nens, de la gent gran i de tothom, de sortir de casa. Però és possible trobar aquest equilibri, almenys a casa nostra. De fet, tenim l’exemple dels nostres veïns andorrans, que ja porten una setmana fent-ho, sense empitjorar les dades epidemiològiques.

Per fer-ho caldria respectar unes franges horàries, per tal que els diferents grups no coincidissin al carrer (els nens podrien infectar els padrins, per exemple). Seria fer com ho ha proposat el Govern de la Generalitat de Catalunya amb els nens, però afegint la resta de la població. I es podria fer seguint l’exemple d’Andorra, ja que no cal inventar res, sinó copiar el que funciona.

Així, podríem fer:

 • Sortides a dies alterns segons el número de la casa o la inicial del nom les cases que no tinguin número.
 • Sortides de 1 hora i a 2 km de casa com a màxim.
 • Per franges segons edat i activitat a realitzar:
  • 06 a 09 h: exercici físic (individual o en parelles si són convivents)
  • 09 a 12 h: passejar amb nens i/o anar a comprar
  • 12 a 14 h: Persones vulnerables i majors de 70 anys
  • 15 a 17 h: Persones vulnerables i majors de 70 anys
  • 17 a 19 h: passejar amb nens i/o anar a comprar
  • 19 a 21 h: exercici físic
 • Tothom hauria de sortir amb mascareta (els nens a partir dels 3 anys), rentar-se les mans abans i després de sortir, i mantenir el distanciament social si ens trobem amb algú (2 metres de distància si estem aturats, 4 metres caminant i 10 metres corrent).
 • Els nens podrien anar a zones verdes, però no jugar als parcs ni usar el mobiliari urbà, per evitar contagis. I no es recomanable que entrin en espais tancats, com botigues, supermercats i/o bancs.
 • Tot el nucli familiar (adults i nens) que conviuen podrien sortir junts al passeig (no té sentit que puguin seure junts 2 adults i 2 nens al sofà de casa i no puguin sortir junts a passejar a l’aire lliure).
 • La gent gran i vulnerable podria utilitzar els bancs, que serien desinfectats just abans de les franges horàries permeses, i sortir acompanyats de cuidadors si fos necessari.

Sincerament creiem, i així ho estem veient a Andorra, que els beneficis físics i emocionals serien molt importants, sense empitjorar les dades epidemiològiques, si tothom es comportés amb responsabilitat i seguint els consells. Però si ara tothom ho ha fet, segur que també ho faríeu llavors.

Malauradament això ara mateix és impossible, ja que no tenim les competències ni ens ho deixen fer. Ara mateix s’ha de fer el mateix a la Gran Via de Madrid que al camí d’Alàs a la Seu d’Urgell, per posar un exemple que us faci veure l’absurditat de tot plegat.

Esperem que qui pren les decisions entri en raó i valori que no a tot arreu serveixen les mateixes coses. 

 

Jordi Fàbrega i Sabaté
Pediatre i Alcalde de la Seu d’Urgell

Més articles

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell