Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

“Ara no podem fallar o tot l’esforç que hem fet fins ara no ens servirà de res”

Carta de Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu d'Urgell

Ja portem gairebé 20 dies de confinament per la pandèmia de la COVID19, els darrers dies més estricte i amb menys establiments i negocis oberts. No obstant, com veieu cada dia, les xifres de contagis, d’ingressos a les Unitats de Cures Intensives i de morts no paren de créixer. Però també comencen a créixer ara les de gent que ja ha superat la malaltia i s’ha curat.

La situació és enormement complicada i greu, i darrera de les xifres hi ha persones, veïns i veïnes, coneguts, familiars, ésser estimats, somnis trencats i famílies destrossades. El meu condol més sincer a tots i cadascun d’ells i elles.

No obstant, tot i aquestes xifres dramàtiques, poc a poc hi ha indicis que amb el confinament estem començant a veure la llum al final d’aquest malson. Que tot el nostre esforç per quedar-nos a casa està començant a donar els seus fruits.

Us vull compartir avui les conclusions d’un estudi de l’equip d’investigació MUNQU de l’Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinar de la Universitat Politècnica de València que fa un seguiment exhaustiu i molt fidedigne de les dades de la pandèmia des del principi.

Aquest estudi conclou aquestes 3 dades:

  • Ja hem superat el pic d’infectats
  • El pic d’hospitalitzats va ser el 31 de març
  • El pic de pacients a UCI s’espera pel proper 9 d’abril.

Això vol dir que seguiran augmentant els infectats i els hospitalitzats, però amb un ritme de creixement menor a l’actual, cada dia hauria de créixer menys. I que el sistema sanitari i les nostres UCI seguiran molt tensionades com a mínim una setmana més.

Això vol dir que estem en el moment clau del confinament. Aquests propers 7-10 dies són claus. Si seguim igual, tothom a casa, ens en sortirem. Però que ara no podem fallar o tot l’esforç que hem fet fins ara no ens servirà de res.

Aquest estudi també ens diu que, un cop acabat el confinament, la sortida al carrer i la tornada a la “normalitat” haurà de ser molt gradual, o tindrem un segon brot. Per tant, anem mentalitzant-nos que ho haurem de fer així.

Com diu el ministre Benazet, “la prioritat ara és salvar la pell”, i jo afegiria que cap persona vulnerable pateixi d’una manera exagerada aquesta crisi. Després, ja tindrem temps de fer accions per reactivar el sotrac econòmic de tothom. I també, no ens oblidem, de valorar com hem tractat el nostre sistema sanitari i de com l’hem de tractar a partir d’ara per evitar que això ens torni a passar.

I no vull acabar sense expressar de nou el meu agraïment etern a tots els professionals sanitaris que, cadascú des del seu lloc, estan donant el millor d’ells mateixos per superar aquesta crisi. I, de nou, el meu més sentit condol a tots els familiars i amics de totes aquelles persones que no han pogut superar la COVID19.

 

Jordi Fàbrega i Sabaté
Alcalde de la Seu d’Urgell

Més articles

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell