Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Cal incentivar els professionals sanitaris a les zones rurals

Article de Jordi Fàbrega: "Costa molt cobrir les necessitats de determinats especialistes en zones rurals i aïllades. De fet, en algunes zones, com Lleida i el Pirineu, és una proesa."

Durant la pandèmia de la COVID-19 els professionals sanitaris han tingut una actuació exemplar quant a professionalitat, dedicació, implicació i servei. És molt important reconèixer aquest compromís, però també cal anar introduint mesures que suposin una millora de les seves condicions de treball. Tot i l’infrafinançament crònic que patim, és imprescindible si volem mantenir l’alt nivell del nostre sistema sanitari. 

A Catalunya existeix un greu problema de disponibilitat de determinats professionals sanitaris, degut a una oferta de places universitàries primer, i de places MIR després, clarament insuficient. A això cal sumar-hi les jubilacions de professionals que ja s’estan produint i que es produiran en els propers anys. Un 43% dels metges actius té més de 50 anys i un 18% més de 60 anys. En algunes especialitats i disciplines no existeix actualment l’oferta suficient per poder cobrir les necessitats de professionals. Si no hi posem remei ara, en 5-10 anys no hi haurà solució possible. 

A aquest problema de demografia professional s’accentua molt a les zones rurals. Costa molt cobrir les necessitats de determinats especialistes en zones rurals i aïllades. De fet, en algunes zones, com Lleida i el Pirineu, és una proesa.

És per tot això que cal fer esforços a diferents nivells: ampliar l’oferta formativa de grau i d’especialistes (condicionat pel marc competencial de dependència de l’Estat espanyol); aconseguir atreure i retenir talent en els nostres centres sanitaris; i fer possible una distribució territorial equilibrada d’acord amb les necessitats.

En aquesta línia treballem des de Junts per Catalunya, i per això el Departament de Salut va anunciar la setmana passada la introducció d’uns incentius per a residents de medicina familiar i comunitària i d’infermeria de salut mental que triïn centres de Catalunya per a fer la residència. És una mesura que ens ha de permetre avançar en l’atracció de talent i que contempla incentius de caràcter territorial.

Es tracta d’incentius d’entre 5.000 i 9.000 € anuals, durant tota l’especialitat, per als nous residents de primer curs que s’incorporin aquest any. Uns incentius que, per afavorir l’equitat i l’equilibri territorial, tenen un escalat segons la zona geogràfica: 5.000 € per a les unitats docents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 7.000 € per a la resta de Barcelona i 9.000 € per a la resta de Catalunya. Uns incentius que permeten alhora incidir en dues de les prioritats del Departament com són el reforç de l’atenció primària i la salut mental, que tenen enguany una previsió d’incorporació màxima de 370 professionals de Medicina Familiar i Comunitària i 52 d’Infermeria de Salut Mental (de les 329 places de les 6 especialitats d’infermeria).

Esperem que amb aquesta mesura els residents triïn les unitats docents de Lleida i facin part de la formació al Pirineu, fet que ens permetrà avançar en la capacitat formativa d’especialistes, que és el primer pas per incentivar l’atracció de professionals a casa nostra. Imprescindible si volem garantir el futur de la sanitat pública a Lleida i al Pirineu. 


Jordi Fàbrega i Sabaté

Metge pediatre, vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya

Més articles

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell