Article de Jordi Fàbrega: "Ha estat un any dur, però on no ens hem aturat per aconseguir projectes de present i futur per la ciutat i el Pirineu, projectes que ofereixen oportunitats a la nostra gent, als nostres ciutadans."

L’any passat per aquestes dates, el meu article de valoració de l’any 2020 començava així: “Deixem enrere un any horribilis i encarem un any que també serà dur”. I certament ha estat així, el 2021 ha estat el segon any de la pandèmia i ha estat un any dur, evidentment menys que el 2020, però no ha estat un any gens fàcil. La mostra més evident es que escric aquestes reflexions en mig d’una nova onada de la COVID19, causada per la variant Òmicron, que ens ha obligat de nou a patir restriccions, amb un nou toc de queda i l’oci nocturn tancat, justament en aquestes dates tan assenyalades de Nadal.
Però la gran diferència entre el 2020 i el 2021 han estat les vacunes, que ens han permès recuperar bona part de l’activitat i una certa normalitat, molta en alguns mesos de l’any. Aquesta ha estat la clau que ha confirmat l’esperança que teníem en el 2021, tot i saber que res seria fàcil. El pitjor de l’any òbviament han estat les persones estimades que ens han deixat, una forta abraçada per les seves famílies i amics. I el millor la feina incansable dels nostres professionals sanitaris, excel·lent com sempre. Sumant al control i la cura de la nostra salut de totes les malalties, la resposta a una pandèmia que no els ha donat treva durant tot l’any (amb infinitat de proves PCR i test d’antígens i el rastreig i controls dels infectats) i les gairebé 33.000 dosis de vacunes administrades a l’Alt Urgell. Que ens honoressin amb el pregó de la nostra Festa Major va ser un bonic reconeixement que la ciutat els va dedicar.
Però les xifres ens diuen que el 2021 ha estat l’any de l’inici de la recuperació. Acabem l’any amb 60 aturats menys que a l’inici de la pandèmia, tot i que al 2020 la xifra es va incrementar en més de 200. I l’acabem amb 123 empadronats més, consolidant una tendència iniciada el 2018 que amb la pandèmia s’ha accelerat.
I aquest 2021 ha estat l’any on el somni d’INEFC Pirineus s’ha fet realitat. Després de molta feina i esforç els primers 40 alumnes van començar el curs acadèmic al setembre. Aquest 2022 tocarà consolidar-nos com a Ciutat Universitària del Pirineu amb l’inici de la construcció de l’edifici docent. També hem fet un gran salt endavant en la sostenibilitat i l’eficiència energètica, amb la inversió d’1 Milió d’ € en actuacions reals i pràctiques contra el canvi climàtic.
Però també ha estat l’any de la millora de les infraestructures sanitàries i d’emergències: la finalització de les obres del nou CAP de la Seu d’Urgell (que en breu entrarà en funcionament); el consultori de Castellciutat; la base GRAE a l’aeroport de la Seu d’Urgell que ens permet disposar de l’helicòpter de rescat medicalitzat els 365 dies de l’any al Pirineu (entre la Seu i Tírvia) i actualment i durant tot l’hivern els dos avions de vigilància i atac amfibis dels bombers per a fer front als incendis potencials; i finalment, l’impuls important en el projecte del nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell. Parlant de l’aeroport, l’inici dels vols regulars a Madrid després de 37 anys és una nova fita que cal apuntar al 2021, i que ens connecta amb el món.
I la millora epidemiològica ens ha permès recuperar els grans esdeveniments que converteixen la Seu en la Ciutat de Fires i Congressos del Pirineu, amb una més que reeixida edició de la nostra Fira de Sant Ermengol i la recuperació de la Trobada d’Empresaris al Pirineu, entre molts altres. Així com seguir esdevenint una Ciutat d’Esports, amb multitud de proves esportives -amateurs i professionals-, clubs esportius que aconsegueixen èxits notables i l’excel·lència del Parc Olímpic del Segre, que aquest any ha rebut la distinció “Site of the Olympic Games”, just l’any en que una urgellenca aconseguia el primer diploma olímpic en piragüisme, enhorabona Núria Vilarrubla.
Ha estat un any dur, però on no ens hem aturat per aconseguir projectes de present i futur per la ciutat i el Pirineu, projectes que ofereixen oportunitats a la nostra gent, als nostres ciutadans.
I ha estat un any on he tingut l’honor de ser el vostre alcalde durant 9 mesos, i de liderar un equip de govern compromès, preparat i treballador i una ciutat que s’aixeca cada dia volent superar la pandèmia essent més forts, i aprofitant-ne totes les oportunitats que amb l’esforç de cada dia ens guanyem.
Els darrers 3 mesos de l’any ha estat el company Francesc Viaplana qui ha assumit l’alcaldia, en virtut del pacte de govern que ens ha donat estabilitat aquesta legislatura. Una estabilitat d’un equip i un projecte que, en aquests temps tan complicats, ha estat clau i ho ha de seguir essent per assolir tots els reptes.
Aquesta pandèmia ens ha ensenyat que és molt difícil i imprudent fer-ne prediccions, però m’atreviria a pronosticar que aquest 2022 ens durà la fi de la pandèmia i l’inici d’una convivència amb el virus de la COVID-19, similar a la que fem cada any amb el virus de la grip. Que el 2022 sigui l’any definitiu de la recuperació, de seguir impulsant projectes que ens facin créixer com a ciutat i com a societat, i on tinguem oportunitats per a tothom.
Que tingueu una bona entrada d’any i un 2022 ple d’amor i de salut!
Jordi Fàbrega i Sabaté
Vicealcalde de la Seu d’Urgell
El 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣ ha estat un any complicat, però ple de reptes individuals i col·lectius on el millor es l'equip que m'acompanya.
Que el 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ ens ajudi a complir els nostres somnis, ens regali la companyia dels que estimem i ens ompli de Salut.
Bona entrada d'any a tothom pic.twitter.com/Po2C1YaDia
— Jordi Fàbrega 🎗 (@jorfabrega) December 31, 2021