Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Es presenten els nous estudis universitaris d’INEFC-Pirineus a la Seu d’Urgell, a punt per començar el curs 2021-2022

L'arribada a la ciutat de la primera promoció del grau de CAFE especialitzat en esports de natura, que arrencarà amb una quarantena de places, s'ha presentat en un acte al Parc Olímpic del Segre

Els nous estudis universitaris d’INEFC a la Seu d’Urgell s’han presentat aquest dilluns, amb un acte des del Parc Olímpic del Segre, que s’ha pogut seguir en streaming. La presentació ha comptat amb les intervencions de la consellera de Presidència en funcions i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó; el conseller d’Empresa en funcions, Ramon Tremosa; el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy; i el director de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, Eduard Inglés.

Amb aquest acte, es confirma l’inici del nou grau de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) especialitzat en esports a la natura. De la presentació, Jordi Fàbrega n’ha destacat que aquest primer curs 2021-2022 s’oferirà un total de 40 places per poder cursar aquests estudis, que esdevenen el primer títol universitari presencial que acull l’Alt Pirineu i Aran. L’alcalde urgellenc ha explicat també que la nova oferta formativa “vol ser un referent en esports en el medi natural i convertir-se en el primer centre universitari focalitzat en la formació, la recerca i la transferència sobre activitats esportives en el medi natural de muntanya i riu”. I, d’aquesta manera, posicionar la Seu com a ciutat no només d’esport sinó també universitària.

“Consolidem l’aposta per l’excel·lència formativa, el manteniment de l’alt nivell de l’esport català de muntanya i dinamitzem i projectem al món un dels entorns naturals més bells que tenim, els Pirineus, en el marc del nostre compromís de fer del conjunt de Catalunya un país viu”, ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha definit la nova seu com “un pas endavant en la cohesió i l’equilibri territorial”. 

La consellera ha celebrat que aquest projecte “és una primera pedra perquè els joves estudiants del grau puguin quedar-se a viure al territori i desenvolupar aquí el seu projecte de vida”, revertint l’envelliment i el despoblament que pateixen comarques com l’Alt Urgell. A més, el nou centre de la Seu d’Urgell suposa “una aposta per la descentralització de l’esport, aprofitant els recursos orogràfics que ens faciliten els Pirineus; i un pas endavant en la internacionalització de la formació esportiva, amb països molt propers com França i Andorra”.

En la mateixa línia, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, n’ha destacat la vessant econòmica. “La pandèmia ha evidenciat la importància de l’esport per la salut i, per tant, tant els estudis com la recerca en aquest àmbit aniran guanyant pes i erigiran la Seu d’Urgell com a capital catalana i internacional dels esports de medi natural”, ha assegurat, que ha afegit que “això tindrà un impacte econòmic molt important en aquest territori gràcies al desplegament de la universitat de Lleida i del centre INEFC Pirineus”.

El secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, ha insistit en la idea de la importància dels nous estudis per a la seu d’Urgell, que ha definit com el tancament del cercle iniciat amb les olimpíades del 1992, de les quals en va ser subseu olímpica. “La Seu ja és llar de molts esportistes del país, ja acull un gran nombre de competicions esportives del nostre país, i el fet de posar-hi la formació universitària és la cirereta que reforça l’olimpisme de la capital de l’Alt Urgell i reforçarà totes les comarques de l’Alt Pirineu”, ha assegurat Figueras. El director de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, Eduard Inglés, ha mostrat la il·lusió amb què neix el projecte: “Des d’avui es converteix aquest somni en realitat. Tenim moltes ganes de rebre amb els braços oberts, i amb abraçades – si al setembre podem- a tots els alumnes d’INEFC Pirineus”.

El component olímpic de la Seu d’Urgell ha estat molt present a l’acte, on tots els assistents han mostrat la voluntat de fer de la ciutat, seu dels Jocs Olímpics d’Hivern, dins la candidatura Barcelona-Pirineus. “És un dels reptes més importants del futur”, ha reconegut la consellera Budó, i el secretari ha augurat que el nou centre d’INEFC “ja és el llegat d’uns jocs olímpics que avui són un projecte”.

De la seva part, l’exalcalde de la Seu, Albert Batalla, s’ha felicitat per aquest anunci i ha agraït la tasca de tothom qui ho ha fet possible, alhora que ha assegurat que aquest projecte “marcarà un abans i un després per a la Seu, la comarca i el Pirineu”.

Al llarg d’aquest curs, responsables de l’INEFC i de la UdL ja han visitat la Seu per preparar la posada en marxa dels estudis i per definir l’ús que es farà de les instal·lacions esportives municipals en horari lectiu.

Pel que fa a les classes teòriques, provisionalment es faran al Centre Cultural Les Monges, mentre es prepara la construcció de l’edifici d’INEFC Pirineus, que l’Ajuntament urgellenc preveu ubicar més endavant a la zona de l’Horta del Valira.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell