Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

L’Ajuntament de la Seu aprova, els ajuts en suport a famílies i empreses per la crisi de la COVID-19, així com la consignació pressupostària per tot el paquet d’ajudes

El Ple del mes de juny va debatre també una moció de CxS sobre la llei de Creació de l’Agència de Patrimoni Natural i es va donar compte de la renúncia del nostre regidor Xavier Estival per motius personals i professionals

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell va aprovar durant el ple del mes de juny la consignació pressupostària de totes les ajudes en suport a famílies i empreses, així com les bases reguladores dels ajuts per a persones i famílies en situació de vulnerabilitat social arrel de la crisi de la COVID-19 i les bases reguladores de les subvencions dels ajuts per a persones en situació d’atur o ERTOS i per revitalitzar el consum local afectat també per la crisi del coronavirus. 

La consignació pressupostària i les bases dels ajuts en suport a famílies i empreses afectats per la pandèmia de la COVID-19 van ser aprovades per 14 vots a favor (Junts per la Seu, ERC i CxS) i 2 abstencions (CUP), mentre que les bases dels ajuts per a persones i famílies en situació de vulnerabilitat social van ser aprovades per unanimitat de tots els grups municipals.

Cal recordar que ja el passat mes de maig ja es va aprovar al Ple un pacte de ciutat amb un seguit de mesures econòmiques per valor de prop de 1.100.000 euros que s’estructuren en dos grans eixos: suport a les famílies urgellenques i suport a les empreses, autònoms i activitats, per un valor de 1’1 M d’Euros, la majoria d’ells fons propis de l’ajuntament. L’equip de govern vam aprovar precisament, la consignació pressupostària que els farà realitat.

De les diverses mesures aprovades en destaquen quatre paquets econòmics:

  • 300.000 €: Subvenció extraordinària per a pal·liar els efectes econòmics de la COVID19 per aquelles empreses obligades a cessar la seva activitat pel RD 463/2020 de 14 de març o que aquelles que no estiguin en aquesta situació però hagin disminuït els seu ingressos a conseqüència de la mateixa. Les bases d’aquestes ajudes ja es van aprovar també ahir a la Junta de Govern Local. 

Les bases d’aquestes ajudes es van aprovar al Ple del maig i, ara amb la consignació pressupostària, ja s’ha publicat que la convocatòria per demanar-les estarà oberta del 15 al 25 de juny de 2020 per les empreses que han cessat l’activitat i de l’1 al 10 de juliol de 2020 per les que no han cessat la seva activitat.

  • 250.000 €: Reforç econòmic extraordinari de 250.000 € al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) per atendre les necessitats bàsiques de la població que hagin entrat en situació de vulnerabilitat a causa de les repercussions econòmiques de la COVID19 i a aquelles que la seva situació de vulnerabilitat s’ha vist agreujada pels mateixos motius. Inclou el pagament de despeses d’alimentació, subministraments, lloguers, educació, despeses de salut… durant tot aquest 2020. Les famílies podran rebre ajudes entre 1.000 i 1.500 € depenen de la Unitat Familiar.
  • 200.000 €: Ajut a les persones empadronades a la Seu que s’hagin quedat a l’Atur o hagin patir un ERTO amb motiu de la crisi de la COVID19 a partir del 14 de març de 2020, amb una targeta moneder per a gastar als comerços i empreses de la Seu durant l’any 2020. L’objectiu és doble: ajudar a aquelles famílies que per atur o ERTO veuen minvats els seus ingressos i que aquests diners repercuteixin en els negocis de la Seu, que han vist frenada la seva activitat tot aquest temps. Aquestes ajudes són de 100€ pels afectats d’un ERTO al territori nacional, 250€ a aquelles persones que s’han quedat a l’atur i cobren una prestació i 400€ per les que s’han quedat a l’atur però no cobren cap prestació (per poder incloure als treballadors fronterers). 
  • 300.000 €: L’Ajuntament deixarà d’ingressar en les diferents taxes, quotes, llicències, ICIO, zona blava, entre d’altres, i per tant, és estalvi directe de particulars i empreses que no ho han de pagar o que paguen menys.
  • La resta es distribueix en moltes altres mesures, de menys impacte econòmic, però també importants, com les negociacions amb el Govern d’Andorra per incloure els treballadors fronterers en la llei que regula els ERTOs a Andorra i en l’estudi serològic de la COVID-19 s’ha dut a terme; o la compra d’Equips de Protecció Individual (EPIs) per les empreses de la Seu que ja s’han repartit, i amb les que l’ajuntament hi ha destinat al voltant de 10.000€. 

Tanmateix, al Ple es va debatre una moció de Compromís per la Seu sobre la llei de creació de l’Agència de Patrimoni Natural. Nosaltres ens vam abstenir, ja que votar a favor de la moció seria obviar tota la tasca que s’ha fet les darreres setmanes des dels ajuntaments i EMD de l’Alt Urgell per acordar un posicionament comú, al qual s’han adherit 17 dels 19 alcaldes i alcaldesses de la comarca, entre ells el de la Seu. Per assolir aquest consens del Consell d’Alcaldes s’han fet moltes reunions, entre elles amb el Conseller de Territori Damià Calvet, a qui s’ha fet arribar els nostres dubtes i les nostres proposicions per millorar la llei i, sobretot, els futurs estatuts de l’Agència. Les principals reclamacions són més participació del món rural ampliant-ne el Consell de Direcció de 19 a 21 membres, perquè hi hagi representants del món agrari i ramader. També els hem demanat que la seu de l’Agència no sigui a Barcelona i que les subseus siguin en aquells territoris amb més incidència de la seva activitat, així com que es garanteixi que no s’imposarà noves limitacions per a activitats econòmiques, sobretot agrícoles, ramaderes i forestals.

D’altra banda, cal recordar l’aprovació de l’Agència de la Natura és proposada pels grups parlamentaris de JxCAT, ERC, PSC i En Comú Podem i que ja figurava a l’ordre del Parlament del 17 de març passat, tres dies abans de l’inici de l’estat d’alarma. I per això no entenem per què no es va demanar al març més participació, per què els diputats que en formaven part no van donar el crit d’alerta, per què no van anar a buscar llavors els representants locals i per què presenten ara mocions i no les van presentar abans? Recordem que tot això que demana ara el Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell, i que té el vist-i-plau inicial del Conseller, no figurava en les esmenes presentades pels grups que ahir van votar afirmativament aquesta moció.

RENÚNCIA DEL REGIDOR DE JXS, XAVIER ESTIVAL

I per acabar el Ple, el nostre regidor Xavier Estival va donar compte de la seva renúncia a l’acta de regidor, ja que per raons personals i obligacions professionals no li permeten la dedicació necessària que exigeix el càrrec. Xavier Estival va donar les gràcies a tots els treballadors municipals i als regidors de tots els grups municipals per la feina feta durant aquest any que ell ha estat al càrrec de les regidories de Joventut, Noves Tecnologies i Barris. Tots els grups municipals van agrair-li la dedicació i li van desitjar sort en el futur. El regidor Estival serà substituït per Joan Llobera, qui ocupava el sisè lloc en la llista de Junts per la Seu en les passades eleccions municipals.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2022 Junts per la Seu d'Urgell