Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

La Seu suspèn tots els actes públics i la Festa Major 2020 davant del risc de rebrot de COVID-19

La greu situació sanitària obliga a suspendre la Festa Major, les activitats culturals, els mercats setmanals, i tots els actes públics previstos durant 15 dies. A l'Alt Urgell hi ha tres persones ingressades, 35 casos positius a domicili i uns 430 contactes aïllats preventivament

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha decidit aquest dijous, de forma consensuada amb els grups de l’oposició, suspendre tant la Festa Major, que s’havia de celebrar del 28 al 31 d’agost, com els actes previs i altres activitats programades per als pròxims quinze dies. Aquesta mesura també afecta el mercat setmanal i té com a objectiu frenar la “delicada” situació sanitària que es viu a la capital alturgellenca. De fet, hi ha tres persones ingressades al Sant Hospital -totes estables a planta-, 35 casos positius que es troben confinats a domicili i uns 430 contactes estrets d’ells que també estan aïllats. Els principals brots es situen en un bar i en un local d’oci nocturn de la ciutat on hi ha la sospita que es capten clients de prostitució.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha dit que davant d’aquestes xifres cal estar “alerta” i frenar l’activitat social “quan abans millor”. Així, ha posat de manifest que per cada cas positiu hi ha, de mitjana, més de deu contactes estrets que s’han hagut d’aïllar, un nombre que considera que és massa elevat. A més, ha insistit en recordar que qualsevol persona pot ser portadora asimptomàtica del virus, motiu pel qual també ha ressaltat la importància que té el fet de complir les normes bàsiques de prevenció (rentat de mans, distància social i ús de mascareta) de cara a minimitzar el risc de contagi.

Fàbrega ha explicat que l’augment del risc de rebrot, detectat a partir de finals de la setmana passada, ve motivat, sobretot, per la proliferació de casos en un restaurant i en un local d’oci nocturn on se sospita que es capten clients de prostitució. Tot i això, i en menor mesura, també han aparegut positius en un altre bar de la ciutat. Ara, la clientela habitual d’aquests establiments, entre la qual hi ha alguns residents a Andorra, ja ha estat cribrada i s’està fent el mateix amb la resta de treballadors de bars i pubs de la capital alturgellenca.

Proves PCR al Centre Cívic El Passeig

A més, des d’aquest dijous, la recollida de mostres s’està duent a terme en una de les sales del Centre Cívic, la qual va ser cedida a l’Institut Català de la Salut. L’alcalde de la Seu d’Urgell ha dit que, en funció del grau de positivitat de les proves que s’estan fent, es plantejaran si convé dur a terme un cribratge massiu a la població o a grups d’edat concrets, com ara els joves. En aquest sentit, ha detallat que en la darrera setmana s’han practicat unes 600 PCR. A més, ha afirmat que de moment no es plantegen aplicar mesures més dràstiques, com ara un confinament selectiu.

Quant al control “exhaustiu” engegat aquest dimecres, destinat a vetllar pel compliment de les mesures de seguretat en els locals de restauració de la ciutat i que va a càrrec de la policia municipal, en les darreres hores ja s’ha obert alguna acta. A més, els efectius de la guàrdia urbana també han fet el seguiment de tres persones que han d’estar aïllades als seus domicilis, per comprovar que realment estaven a confinades a casa.

Pel que fa a la mitjana d’edat dels casos positius detectats a la Seu d’Urgell, és de 32 anys. Mentre, dos dels tres ingressats a la Fundació Sant Hospital tenen més de 70 i 80 anys i hi ha un que podria rebre l’alta en les pròximes hores. D’altra banda, l’actual risc de rebrot és situa en 645 a la capital alturgellenca i la taxa de reproducció (Rho) del virus en set dies és de més de tres. Davant d’aquestes dades, Fàbrega, ha assegurat que és important aconseguir que aquestes xifres tornin a descendir abans de l’obertura dels centres educatius.

Seguiment de l’evolució epidemiològica

Finalment, en relació a la suspensió de la Festa Major i altres actes culturals previstos en les pròximes setmanes, a més del mercat setmanal, l’alcalde de la Seu d’Urgell ha explicat que aquesta mesura s’aplicarà fins que s’hagi controlat l’índex de risc de rebrot i la taxa de transmissió del virus. Tenint en compte que els resultats de l’aplicació de mesures davant de situacions d’aquest tipus no es veuen fins a un període de deu dies, de moment s’ha optat per allargar-les durant unes dues setmanes.

Tot i això, Fàbrega ha assegurat que els actes ja contractats per a la Festa Major es tornaran a programaran durant la tardor o el primer trimestre de l’any que ve. En aquest sentit, ha destacat l’aposta per la cultura que s’ha fet a la ciutat aquest estiu, tot destacant l’èxit de participació que s’ha assolit i el fet que en aquest àmbit no s’ha registrat cap contagi de COVID-19.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell