Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Junts treballa en diversos projectes per a la dinamització econòmica de la Seu

La capital de l’esport, la candidatura de la Catedral per la UNESCO, el hub tecnològic i nou sòl industrial, entre les diferents propostes anunciades per Fàbrega

Situar la Seu com la capital catalana de l’esport al medi natural és una de les propostes que s’inclouen al programa electoral de Junts per la Seu per dinamitzar l’economia i fer que la ciutat ofereixi “les oportunitats que els urgellencs es mereixen”, necessàries perquè tothom hi pugui desenvolupar el seu projecte vital. Així s’ha expressat el candidat a l’alcaldia, Jordi Fàbrega.

Acompanyat de Joan Gurrera, Carme Espuga i Marc Moragues, números 2,3 i 6 de Junts per la Seu,  Fàbrega ha exposat aquest dimecres les propostes en l’àmbit de la promoció econòmica, que el grup entén fonamental perquè hi hagi creació de llocs de treball i cohesió social.

Entre aquestes destaquen fer de la Seu la capital dels esports a l’aire lliure. Per fer-ho, es potenciaran “tots els esdeveniments esportius, amb el Parc Olímpic del Segre com a gran referent”, i també actes de caràcter formatiu, aprofitant el lideratge i les possibilitats que ofereix INEFC Pirineus i els centres de tecnificació esportiva del Parc del Segre. En paral·lel, també es potenciarà la Seu i l’Alt Urgell com a destinació esportiva “a diferents nivells: elit, recreatiu, familiar, de salut…”, ha enumerat Marc Moragues, ex-piragüista d’elit, valent-se dels equipaments esportius municipals i buscant un major aprofitament del Parc Olímpic del Segre i de les instal·lacions lligades a l’INEFC, a la vegada que es valorarà la millor opció per disposar d’un segon camp de futbol municipal. 

Lligat als esports, Fàbrega s’ha compromès a treballar per fer realitat places residencials per a estudiants, donant resposta així a la demanda, entre d’altres, dels esportistes dels centres de tecnificació i dels alumnes universitaris.

El Hub tecnològic a Castellciutat-Pirineu Tech Mountain constitueix també una palanca de dinamització econòmica, que Junts consolidarà “per convertir la ciutadella en un pol econòmic centrat en les noves tecnologies de les activitats rurals i de muntanya, amb especial èmfasi en l’activitat esportiva a l’aire lliure i els sectors primaris”, ha explicat l’alcadable. Per a fer-ho possible, “modificarem el planejament urbanístic vigent”, ha assegurat Fàbrega. De fet, es començarà la redacció del nou planejament general urbanístic per adaptar-lo a les necessitats actuals i futures de la ciutat i es crearà nou sòl industrial a l’antic càmping del Valira per permetre el creixement d’empreses i l’arribada de noves, fomentant la creació d’ocupació.

Una altra oportunitat de promoció de la Seu es troba en el projecte per fer que la Catedral de Santa Maria d’Urgell sigui declarada patrimoni universal de la UNESCO en el marc de la candidatura conjunta amb Andorra i Foix. És per això que Fàbrega ha assegurat que “continuarem coliderant” aquesta candidatura, doncs la declaració com a patrimoni de la humanitat “comportarà una important dinamització del conjunt catedralici i de tot el centre històric”.

Tot plegat sense oblidar el sector primari, al que des de Junts es continuarà fent costat, “especialment a l’agricultura i la ramaderia de l’Alt Urgell i la Cerdanya, com a capital del formatge que som”, ha manifestat Fàbrega. En aquest punt, es potenciarà la Fira de Sant Ermengol i la recerca en el sector làctic, que segons l’alcaldable ha de permetre el creixement d’aquest sector “fonamental pel futur del Pirineu”.

A la vegada, amb col·laboració i coordinació amb les entitats comercials i empresarials, Junts realitzarà un pla de dinamització comercial impulsant una Àrea de Promoció Econòmica Urbana. Així mateix, implantaran l’Oficina d’atenció empresarial amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits d’obertura d’establiments comercials i noves activitats empresaris, accés a ajuts de promoció econòmica i d’altres serveis, “per acompanyar els comerciants i empresaris en la gestió dels seus negocis”. Una oficina que es situarà físicament al centre històric, com va explicar ja Urgell Isús. 

L’equip liderat per Fàbrega també establirà un calendari anual d’esdeveniments i actuacions que ha de contribur a la dinamització comercial, gastronòmica i cultural, incloent una fira a la primavera per a la promoció dels productes agroalimentaris i artesanals de proximitat; consensuat amb les entitats i associacions. 

De la mateixa manera, es treballarà una estratègia d’acció d’obertura de locals comercials i edificis en desús al centre històric, proporcionant facilitats tant pels propietaris com pels llogaters, fomentant la implantació d’establiments i serveis especialitzats. 

Per fomentar l’ocupació, s’organitzaran workshops ocupacionals d’hivern i d’estiu, “fent especial atenció a programes i serveis que afavoreixin el retorn dels nostres joves així com la captació de talent”. “Els treballadors fronterers són cabdals per la Seu, i també per Andorra, per això treballarem conjuntament amb l’estat veí per millorar la coordinació, i el trasllat públic entre la Seu i Andorra”, ha explicat Carme Espuga.  ”Empatitzem amb tots els treballadors fronterers que ara disposen d’un servei de transport públic molt millorable. Un transport que és molt important per ells, però també per disminuir el volum de cotxes a la carretera d’Andorra amb tot el que comporta, per això des de l’ajuntament farem les gestions necessàries per millorar-ne l’oferta, els horaris i aconseguir uns preus més competitius, encara que la competència no sigui nostra”, ha afegit Espuga. 

D’altra banda, s’impulsaran nous canals de comunicació amb l’Ajuntament per facilitar les gestions a tota la ciutadania.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell