Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Jordi Fàbrega fa el relleu d’alcaldia de la Seu d’Urgell a Francesc Viaplana, fruit del pacte de legislatura entre Junts i ERC

Jordi Fàbrega, que li ha traspassat la vara d’alcalde, assumeix des d’avui la funció de vicealcalde de la capital alturgellenca: "A partir d'ara continuaré al vostre servei amb la mateixa energia, entrega i convicció."

Francesc Viaplana (ERC) ha estat investit nou alcalde de la Seu d’Urgell, en un ple extraordinari celebrat aquest migdia a la sala de plens de l’Ajuntament urgellenc, càrrec que ostentarà fins a finals de l’actual legislatura. Viaplana, que ha estat escollit per majoria absoluta dels membres que conformen el ple municipal, ha comptat amb els 9 vots d’ERC i Junts. El grup municipal de CxlS ha votat pel seu cap de llista (6 vots) i la regidora de la CUP ha donat el seu vot pel seu grup municipal (1 vot).

Amb la celebració d’aquest ple extraordinari, Jordi Fàbrega, fins avui alcalde de la Seu d’Urgell, ha traspassat la vara d’alcalde a Francesc Viaplana, fins ara vicealcalde, portant a terme així l’acord assolit el mes de juny de 2019, just després de les eleccions municipals entre Junts i ERC. Així, Jordi Fàbrega ha ocupat l’alcaldia els primers 27 mesos, mentre que Francesc Viaplana, des d’avui alcalde de la Seu d’Urgell, ho farà els pròxims 21 mesos que resten de legislatura. A partir d’ara el càrrec de vicealcalde l’ostentarà Jordi Fàbrega, i també ho farà de les regidories de Projectes estratègics, Castellciutat, Hisenda i Intervenció i Seguretat Ciutadana.

El ple ha comptat amb la presència de la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, els exalcaldes de la Seu d’Urgell Albert BatallaJordi Ausàs i Amadeu Gallart, entre d’altres càrrecs polítics com diputats al Parlament de Catalunya, senador i exregidors del Consistori urgellenc, així com familiars tant de l’alcalde entrant com del sortint.

En el seu discurs ja com alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, s’ha dirigit al fins ara alcalde Jordi Fàbrega: “En primer lloc vull agrair a l’alcalde sortint, el Jordi Fàbrega, l’entesa i tracte d’aquesta primera meitat de legislatura. Quan vam forjar l’acord de govern, vam crear la Vicealcaldia, una nova figura que ens servia per tractar-nos d’igual a igual, així hem funcionat fins ara i així continuarem funcionant”, ha ressaltat el ja nou alcalde de la capital alturgellenca.

Viaplana, en el seu primer discurs com alcalde de la Seu ha remarcat que “avui assumeixo l’alcaldia de la Seu d’Urgell, per mi l’honor polític més gran que hi pot haver. Estimo la Seu, i ho dic en el sentit més ampli d’aquesta expressió. La Seu és la meva ciutat, on he nascut i he crescut, m’agrada la nostra gent, els nostres carrers, les nostres places, els nostres monuments i el nostre entorn, crec sincerament que vivim en un indret privilegiat. Tot i això, soc plenament conscient dels reptes que tenim per davant. Fins ara hem dedicat tots els nostres esforços i recursos a la ciutat, però encara ens queda molt per fer”.

Per la seva part, Jordi Fàbrega ha ressaltat en el seu discurs de relleu de l’alcaldia que “els pactes estan per complir-los, amb lleialtat i confiança, és la base de fer el camí plegats. I és només plegats, només junts, com aconseguirem els objectius, com avançarem com a societat, com a ciutat i com a país”.

Fàbrega ha fet un balanç d’aquests 27 mesos com alcalde de la Seu d’Urgell on ha destacat que “a ningú se li escapa que han estat 2 anys i escaig molts complexos, amb una pandèmia que ens ho ha capgirat tot, i que ha situat com a eix de totes les nostres decisions i de tot el nostre govern, la salut dels nostres veïns i veïnes, intentant minimitzar els danys sanitaris, però també els socials, econòmics i emocionals. Prendre decisions sempre és difícil, però sobretot quan tenim moltes preguntes i cap resposta, com va ser el cas a l’inici d’una pandèmia que va obligar a confinar a tota la població a casa i donar-ho tot en l’àmbit sanitari i social”. 

Discurs íntegre de relleu d’alcaldia de Jordi Fàbrega:

Molt bon dia a tothom, moltes gràcies a tothom per ser aquí. 

Consellera, President de la Diputació de Lleida, Presidenta del Consell Comarcal, Alcaldes, Regidors, Diputats (del Parlament i de la Diputació), Senador i, sobretot, els més importants, veïns i veïnes de la Seu i Castellciutat, amics i amigues. 

Benvinguts tots a la Sala de Plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, seu de la sobirania de tot el poble de la Seu d’Urgell, casa vostra. Avui és també un bon dia per recordar-nos, a tots plegats, que si nosaltres estem aquí és perquè hem rebut la vostra confiança, que és a vosaltres a qui ens devem, i que estem aquí per servir-vos. No ho oblidem mai. 

El 15 de juny de 2019, gràcies a aquesta confiança de la ciutadania de la Seu i Castellciutat i al pacte de govern entre Junts per la Seu i ERC, vaig ser escollit alcalde de la Seu d’Urgell. S’iniciava una legislatura en què compartíem l’alcaldia amb ERC, 2 anys i 3 mesos jo mateix i 1 any i 9 mesos l’amic i company Francesc Viaplana, temps proporcional als resultats electorals.

Els pactes estan per complir-los, amb lleialtat i confiança, enetem que és la base de fer el camí plegats. I és només plegats, només junts, com aconseguirem els objectius, com avançarem com a societat, com a ciutat i com a país. 

En aquest plenari municipal farem aquest traspàs acordat de l’alcaldia, pel que és un bon moment de fer una mirada enrere i fer un balanç d’aquest temps viscut.

A ningú se li escapa que han estat 2 anys i escaig molts complexos, amb una pandèmia que ens ho ha capgirat tot, i que ha situat com a eix de totes les nostres decisions i de tot el nostre govern, la salut dels nostres veïns i veïnes, intentant minimitzar els danys sanitaris, però també els socials, econòmics i emocionals. Prendre decisions sempre és difícil, però sobretot quan tenim moltes preguntes i cap resposta, com va ser el cas a l’inici d’una pandèmia que va obligar a confinar a tota la població a casa i donar-ho tot en l’àmbit sanitari i social.  Sincerament estic orgullós de la resposta de tothom, òbviament dels professionals sanitaris i de la resta de professionals de primera línia (el pregó de la Festa Major d’enguany va ser una manera de mostrar-los el nostre agraïment etern), però també -i molt- de la resposta de tots els nostre veïns i veïnes, que es van bolcar a ajudar en tot allò que els vam demanar i en complir totes les mesures que es van imposar i eren necessàries en tot moment. La pandèmia no  s’ha acabat, però ja estem a la sortida del túnel, gràcies sobretot a la vacunació on, de nou, heu respost la gran majoria d’una manera exemplar. Us demano, un cop més, la màxima responsabilitat i col·laboració en aquest esforç final. 

A nivell social i econòmic hem intentat, amb els pocs recursos que tenim a l’ajuntament,  acompanyar als afectats per tota la pandèmia, amb varies línies d’ajudes que sumen un total de 1.100.000€. A l’inici de la nostra legislatura, la Seu tenia 580 aturats i 5409 treballadors (incloent els transfronterers) i amb les conseqüències de la pandèmia es va arribar a 806 aturats. Ara mateix, amb l’inici de la recuperació, tenim 579 aturats i 5536 treballadors. S’ha recuperat el nivell d’ocupació d’abans de la crisi, ens queda molta feina, però anem en bon camí. També amb els empadronats a la ciutat, 12.089 a l’inici de la legislatura i 12.360 ara mateix, amb l’efecte crida cap a la qualitat de vida de les nostres contrades i les possibilitats del teletreball. Aquesta tendència positiva cal estabilitzar-la, i per això seguirem treballant sense descans en oportunitats laborals, millora de serveis i d’habitatge. Tot i que resta molta feina a fer, hem triplicat els pisos destinats a lloguer social en aquests 2 anys, i no ens volem quedar aquí, hi continuarem treballant que aquest és un dels àmbits de millora que cal reforçar.

Tot i la pandèmia, no hem deixat de treballar ni un instant en els grans projectes de ciutat, pensant sobretot en el nostre jovent i en generar-los oportunitats laborals i de projectes de vida al Pirineu. Especialment orgullosos estem que INEFC Pirineus ja sigui una realitat, amb 40 alumnes aquest primer curs. La primera universitat presencial del Pirineu serà una eina fonamental que canviarà la Seu, l’Alt Urgell i el Pirineu. No ha estat fàcil aconseguir-ho, però el retorn que ens aportarà és, ara mateix, incalculable. 

A nivell sanitari hem desencallat el projecte del nou CAP, que ben aviat serà una realitat, tenim un nou consultori a Castellciutat, hem aconseguit que la base dels bombers GRAE compti amb un metge/ssai estigui els 365 dies de l’any al Pirineu (entre l’aeroport de la Seu i Tírvia), aviat començaran les obres de l’heliport nocturn per poder tenir vols nocturns del SEM (imprescindible per la nostra equitat sanitària) i tenim molt avançat les converses per un futur hospital comarcal de l’Alt Urgell, que és ara mateix, el nostre gran projecte del que resta de legislatura. 

A nivell educatiu, a part d’INEFC, s’ha aconseguit l’esperat IFE (Itinerari Formatiu Específic) i la gestió directa de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida), com aposta per als més vulnerables.  Seguim essent la capital cultural del Pirineu, amb la feina discreta dins la candidatura de la Catedral per esdevenir Patrimoni universal de la UNESCO, i amb tot el suport per als actes culturals i esportius, ara més importants que mai. I la troballa arqueològica de l’antiga muralla medieval de la Seu ens obre un projecte de museu a l’aire lliure que serà un nou punt d’atracció de visitant i una font per conèixer el nostre passat. I seguim a l’elit mundial del piragüisme amb la celebració del Mundial del 2019 i de la Copa del Món del 2021, amb un Parc del Segre avui més renovat, actualitzat i 100% sostenible. Amb la Copa del Món del 2022 ja adjudicada, i molt ben orientada la del 2023. 

Hem fet els primers passos cap a una ciutat més verda i sostenible, complint el Pla Especial per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima que vam aprovar a l’inici de la legislatura, amb l’actual instal·lació de calderes de biomassa (Pau Claris i les Monges i nou CAP i Consell Comarcal),  plaques fotovoltaiques als diferents equipaments municipals i el canvi de la lluminària a LEDs a tota la ciutat.És la nostra aposta  ferma per les energies renovables.També per millorar els carrers com amb el camí de Sant Isidre a Castellciutat, sempre pensant en fer una ciutat més agradable pels vianants. La millora de la Biblioteca de Sant Agustí i la nova Àrea d’autocaravanes són dos projectes que aquesta tardor veuran la llum i seran un revulsiu cultural i econòmic per nosaltres. 

També hem fet un pas endavant important en la digitalització i modernització de l’ajuntament, per facilitar la relació entre l’administració i el ciutadà gràcies a les noves tecnologies, deixant sempre oberta la porta a tot aquell que tingui dificultats per fer-ho digitalment, i així poder-los dedicar tot el temps i acompanyament que sigui necessari. 

Molts projectes grans i moltíssims de petits que són impossibles d’enumerar, moltes hores dedicades, sempre amb la voluntat de servei cap a vosaltres, i amb un equip de persones magnífic que m’ha acompanyat en aquest camí i que, sense ells, res d’això hauria estat possible. Aquests dos anys i escaig no hem estat 2 partits a govern, sinó un equip de 9 persones (de fet 10), més tothom que està al darrera empenyent. Un equip al qual he tingut l’honor de liderar. I aquesta generositat de part de tots ha estat clau per aconseguir aquests resultats.  

Deixeu-me ara donar unes quantes gràcies i també demanar unes disculpes. 

Primer de tot gràcies a l’equip de govern, sense vosaltres hagués estat impossible fer aquest camí. Gràcies per la vostra dedicació, pel vostre esforç, pel vostre compromís i per la vostra entrega. 

Gràcies Mireia, Gràcies Joan, Gràcies Carme, Gràcies Xavi, Gràcies Joan, Gràcies Xesco, Gràcies Marian, Gràcies Carlos i Gràcies Núria. 

Gràcies a tots els regidors i regidores de l’oposició per aquests 2 anys que heu treballat, sempre seguint les vostres conviccions i idees. Us agraeixo el to i la predisposició a arribar a acords. Un pressupost aprovat per unanimitat aquest 2021 és un fet històric també d’aquest temps que ens ha tocat viure a tots plegats. 

I moltes gràcies  tots els treballadors municipals, per la vostra paciència amb un alcalde nou que no estava acostumat al funcionament de l’administració. Però sobretot gràcies per la vostra feina de cada dia, sou l’autèntica força d’aquest consistori. I aquest temps de pandèmia us ha complicat molt la vida, i la vostra resposta ha estat excel·lent. No diré cap nom perquè seria injust, per tant gràcies a tots… Bé, si que en diré un, gràcies Maria per ser-hi sempre i per endreçar el meu desordre.  

I finalment gràcies a tota la ciutadania de la Seu i Castellciutat. Per la vostra col·laboració durant els moments més durs de la pandèmia, per treballar, tots i cadascú de vosaltres per tirar endavant aquesta ciutat que tan ens estimem tots. Per deixar-me servir-vos com a alcalde tot aquest temps. 

Però també us vull demanar perdó, us vull demanar disculpes si en algun moment les meves decisions no han estat encertades o no han complert els vostres desitjos. Només dir-vos que sempre han estat decisions honestes, raonades i pensant en el bé comú de tots els veïns i veïnes de la Seu i Castellciutat. Crec que no he estalviat ni un bri d’energia treballant per la Seu, ni jo ni el meu equip. 

I unes darreres disculpes, als grans perjudicats d’aquest temps que he dedicat, amb cos i ànima, a l’alcaldia. Perdoneu Gloria i Pau pel temps que us he robat, he intentat compensar-ho amb intensitat de les estones compartides, però soc conscient que no ho he aconseguit. Gràcies pel vostre suport incondicional, i perdó per les absències. 

També us he de dir que no crec que canviï gaire a partir d’ara, que canvia el meu rol, però seguirà la meva tasca, em sap greu. 

Continuarem treballant, al servei de tothom com sempre, per aconseguir la resta de reptes que tenim endavant, que són molts i molt importants, i així millorar la vida de tots els veïns i veïnes de la Seu i Castellciutat. 

Gràcies per l’immens honor de poder servir-vos com a alcalde vostre aquests 826 dies. A partir de ja, continuaré al vostre servei amb la mateixa energia, entrega i convicció. 

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell