Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Jordi Fàbrega afirma que la signatura del conveni sanitari amb Andorra és una gran oportunitat que cal aprofitar

El vicealcalde de la Seu d’Urgell aposta perquè l’Hospital de Meritxell d’Andorra es converteixi en l’hospital de referència de l’Alt Urgell en algunes patologies i serveis que actualment es presten des de l’Arnau de Vilanova de Lleida.

El vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega, ha manifestat avui que “amb la signatura del conveni entre Andorra i l’Estat espanyol en matèria de salut, s’obre una oportunitat important per als ciutadans de la Seu i l’Alt Urgell que cal treballar i aprofitar”

Fàbrega ha assegurat que “aquest és un conveni llargament reivindicat i volgut des de la Seu i l’Alt Urgell” i ha agraït a tothom que l’ha fet possible. El vicealcalde ha explicat que actualment els pacients de l’Alt Urgell gaudeixen d’algunes prestacions sanitàries a Andorra, com la diàlisi o determinades proves complementàries -com les broncoscòpies, així com col·laboracions en radiologia o anatomia patològica. Per la seva banda, els pacients andorrans gaudeixen de l’alta especialitat dels centres d’alta tecnologia de Catalunya -com transplantaments i tractaments oncològics, per exemple-. Això és possible gràcies a un conveni bilateral signat el 2010 entre Catalunya i Andorra, però per poder ampliar aquestes o altres prestacions es requeria un conveni marc entre Espanya i Andorra, i que posteriorment el Departament de Salut -que és qui té les competències a Catalunya- i el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària pactin quines prestacions necessiten de l’altre costat de la frontera.

La Fundació Sant Hospital, que dona cobertura als habitants de l’Alt Urgell, té l’Arnau de Vilanova de Lleida com a centre de referència per atendre totes aquelles patologies que no es poden assumir a la comarca. I com a darrera instància, la Vall d’Hebron de Barcelona. També, en totes aquelles especialitats mèdiques que la FSH no disposa de consultors, o bé es desplacen professionals des de Lleida a realitzar les consultes, o bé els malalts hi són derivats. Això implica, segons l’edil urgellenc, “desplaçaments llargs, tant pels usuaris com per seves les famílies”. “És evident que a poc més de 20 km de distància de la Seu d’Urgell, l’Hospital de Meritxell d’Andorra tindria la capacitat de donar cobertura a moltes de les patologies que actualment es deriven a Lleida i/o a Barcelona”, ha recordat Fàbrega.

El vicealcalde ha remacart que “per evitar desplaçaments, en especialitats on la freqüència de visites dels facultatius que es desplacen des de Lleida no és la idònia (i per tant hi ha temps d’espera massa elevats) o bé en especialitats que no disposem i també per atendre determinats casos que requereixen ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI), des de l’Alt Urgell creiem que l’Hospital de Meritxell és la millor opció. Els pacients estarien igual de ben atesos que a Lleida o a Barcelona, però a molta menys distància de la seva llar, amb els avantatges evidents per ells i, sobretot, pels seus familiars”.

Aquest conveni rubricat avui pels ministres Albert Font i Carolina Darias ha estat llargament reivindicat des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i va prendre un impuls important quan els titulars de salut eren els ministres Benazet i Illa i a la Generalitat hi havia conseller Argimon, que al juliol de 2021 va trobar-se a la Seu amb el ministre andorrà de salut i al març de 2022 van fer una segona trobada a Andorra per tractar aquesta qüestió. Fàbrega ha remacat que “per fi tindrem la cobertura jurídica per poder realitzar les prestacions sanitàries, a ambdós costats de la frontera, que els professionals i els gestors sanitaris considerin adients per millorar l’assistència sanitària als alturgellencs i als andorrans”.

El vicealcalde de la Seu ha assegurat que “des de la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell vetllarem perquè el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya prioritzi un bon desplegament i una bona concreció d’aquest conveni per tal de fer passos endavant el la qualitat assistencial dels nostres ciutadans”.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell