Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

El ple d’octubre de l’Ajuntament de la Seu congela l’IBI i també rebaixa el rebut d’escombraries per als ciutadans que reciclin correctament

També s'han aprovat les modificacions del cartipàs municipal per la decisió del regidor Àngel Rúbio de deixar el grup de Compromís X la Seu–PSC. Al finalitzar el ple s’ha realitzat una rebuda institucional a a l’equip sènior femení del Sedis Bàsquet.

Avui s’ha celebrat el Ple ordinari del mes d’octubre del 2022. Com és habitual, el ple on s’han debatut les ordenances fiscal que entraran en vigor l’1 de gener de l’any vinent.

El vicealcalde i responsable d’hisenda Jordi Fàbrega, ha explicat els canvis, que han estat mínims, exceptuant la taxa d’escombraries. Cal posar de manifest que no s’ha modificat l’IBI, tot i que el compromís de la legislatura era repercutir-hi les variacions de l’IPC per mantenir l’equilibri de les finances municipals. Però amb l’elevada inflació actual, que dificulta molt l’economia de moltes famílies, hem volgut ajudar-les amb aquesta mesura. En total, al llarg de la legislatura, l’increment de l’IPC ha estat d’un 16’7%, mentre que l’increment de l’IBI a la Seu ha estat d’un 5’6%, molt inferior al d’altres poblacions o municipis. Recordem que l’IBI a la Seu està al 0’726, a la franja mitjana dels municipis del Pirineu.

En relació a la resta de taxes, s’ha actualitzat al preu de cost les plaques dels números dels edificis, s’ha inclòs el preu dels patrocinis el Festival del Joc i s’ha augmentat discretament les tarifes de les teles acrobàtiques per a nens. Tanmateix, s’ha actualitzat el preu del dinar de la llar d’infants al preu que ens marca IAUSA, l’empresa pública que ho gestiona (6’54€, incloent el monitoratge). En aquest punt cal recordar que aquest any l’I2 és gratuït, i l’ajuntament no cobra res tampoc pel material de la llar.

Referent a la taxa d’escombraries, val a dir que els costos s’han incrementat en un 10’5%, degut a un increment de la taxa d’entrada a l’abocador que ens cobra la Generalitat de Catalunya, un increment dels salaris dels treballadors d’un 10’5% fruit d’una negociació sindical que va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals i de l’increment dels costos (sobretot per l’increment dels combustibles i l’energia). Per assumir aquest increment i mirar de millorar el servei, s’ha aplicat un increment de la tarifa d’un 12’6% en aquelles llars que no tinguin cap descompte per fer bé el reciclatge, que recordem que pot arribar a ser fins a 60€. És a dir, una llar que no recicli passarà de pagar 136’29€ anuals a 153’42€ (increment del 12’6%, 17’13€) i aquella que recicli al màxim 93’43€ (disminució del 31%, 42’86€). Hem volgut repercutir l’increment de costos només en aquelles llars que no facin bé la recollida selectiva, per tal d’incrementar les taxes de reciclatge de casa nostra, fonamental en el context d’emergència climàtica en que ens trobem.

En aquest plenari també s’ha aprovat un expedient important de modificació de crèdit, ja que permet amortitzar diferents préstecs que tenia el consistori per un total de 1.104.295,73 €, evitant així que ens incrementin els interessos per l’alça de l’euribor. Aquest fet ens permetrà al consistori no tenir que pagar més de 523.000 durant els propers 2 anys en amortitzacions i rebaixar el ràtio d’endeutament del 66’20 al 48’27%. Amb això ens facilita quadrar el pressupost dels propers anys sense haver d’augmentar l’IBI i ens permetrà poder-nos endeutar, si s’escau, pels grans projectes que necessita la ciutat. A la mateixa modificació de crèdit s’han aprovat diferents partides, on destaquem unes cistelles de bàsquet per la pista de la zona de bombers, la reparació de l’ascensor del Parc del Segre, l’allotjament de l’equip d’Ucraïna per la Copa del Món de Piragüisme, l’arrenjament del paviment del Passatge del Camp del Codina per filtracions, la compra d’una plataforma elevadora per la brigada de jardineria per podar i l’exposició sobre les riades de l’any 1982. Però la partida més important és per a fer front a l’increment de la despesa energètica, on s’ha destinat 345.500€. Totes aquestes partides s’han aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern (Junts per la Seu i ERC) i de Sr. Rubio, l’abstenció del grup de CxlS i el vot en contra de la CUP.

Cal destacar que a l’inici del ple s’ha donat compte del pas del regidor Ángel Rubio com a regidor no adscrit, que ha decidit deixar el grup municipal de Compromís X la Seu – PSC. D’aquesta manera el grup de CxlS passa a tenir 5 regidors al plenari municipal després que s’hagin evidenciat dificultats d’entesa, així com un desacord en la decisió sobre el lideratge de la formació per a les properes eleccions municipals.

Aquest canvi ha provocat una sèrie de modificacions en el cartipàs municipal, ja que a partir d’ara el regidor Rubio participarà de la Junta de Govern Local i de les Comissions Informatives, i s’han hagut de modificar els representants del grup de CxlS en els diferents òrgans de l’Ajuntament i les empreses municipals. Amb la major voluntat de transparència, s’ha acceptat la presència del Sr. Rubio en tots els òrgans on ha estat possible. Li desitgem bona feina en aquesta nova etapa.

El ple ha aprovat també l’encàrrec a l’Ajuntament de les Valls de Valira de la licitació de l’aprofitament cinegètic de la finca de les Moreres, compartida entre els dos municipis.

En aquest ple, tampoc cap dels grups municipals a l’oposició (Compromís per la Seu i la CUP) no han presentat cap moció ni pregunta.

Finalment s’han realitzat 5 precs. Un de conjunt llegit per la regidora Carlota Valls de suport a les dones iranianes, i 4 per l’equip de govern: dos precs d’agraïment, un per la tinent alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font, per l’organització de la Pine Peaks i la Trobada Tintinaire; i un segon per la organització de la Setmana de la Gent Gran; i dos de felicitació, un per la regidora d’educació, Nuria Tomàs a l’escola Albert Vives pels excel·lents resultats de la final nacional de robòtica i un del regidor Carlos Guardia als esportistes urgellencs que han tingut èxits esportius destacables durant el darrer, amb especial referència a l’equip sènior femení del Sedis Bàsquet, que ahir es va proclamar, per segon any consecutiu, guanyador de la Copa Catalana de Bàsquet, així com al Club Hockey Patinatge Artístic de la Seu d’Urgell.

I per acabar, la regidora Carlota Valls ha presentat una interpel·lació sobre la carta que l’alcalde Viaplana ha enviat, en nom d’ERC a tots els veïns i veïnes de la Seu, on entre altres temes, es refereix com a adversitat el pla d’estabilització dels treballadors de l’ajuntament. Des de Junts per la Seu volem posar de manifest l’excel·lent feina que està realitzant la regidora Carme Espuga liderant aquest procés d’estabilització, així com l’aprovació de la Relació de Llocs de Treball, dos temes cabdals i molt importants per a tots els treballadors municipals, però també pel bon govern de l’Ajuntament. També volem agrair la tasca d’interlocució i diàleg dels representants dels treballadors que fa possible la consecució d’aquestes fites.

Cal esmentar també que avui també s’han presentat les noves incorporacions com a agents de la policia municipal, en total 4 nous agents (Xavier, Laia, Gemma i Òscar) que s’han incorporat al cos darrerament. Benvinguts i benvingudes i bona feina.

Al finalitzar el ple s’ha realitzat la rebuda institucional a a l’equip sènior femení del Sedis Bàsquet per aquesta nou trofeu, el 5è en la història del Club.

Us esperem al proper ple ordinari de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, que està fixat pel dilluns 7 de novembre.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell