Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

El Ple de desembre aprova els pressupostos de la Seu d’Urgell pel 2022, els més expansius del segle XXI

L'import global del pressupost ascendeix a 24.5 milions d'euros, amb l’objectiu de consolidar el projecte d’INEFC Pirineus, incrementar els habitatges i les cobertures socials i continuar apostant per la recuperació econòmica. Un 70% dels diners destinats per inversions són gràcies a subvencions d’altres administracions.

Avui s’ha celebrat el Ple ordinari del mes de novembre del 2021, on s’han aprovat els pressuposts pel 2022 amb el vot favorable de l’Equip de Govern (Junts per la Seu i ERC) i el vot contrari dels grups de l’oposició (CxlS i la CUP).

Prèviament al debat dels pressuposts Cristina Moreno ha pres càrrec com a regidora, en substitució d’Òscar Ordeig que va renunciar-hi el passat ple de novembre, i s’han aprovat els canvis al cartipàs municipal que en van lligats. Des de Junts per la Seu li desitgem sort i encerts en la seva etapa al nostre consistori municipal.

També s’ha aprovat la darrera modificació de crèdit de l’any, que inclou, com a partides més destacades, el Campionat de Catalunya de Ciclocròs que es va realitzar amb èxit el passat diumenge, la participació de l’Ajuntament de la Seu en un documental per donar a conèixer la vida i obra de Palmira Jaquetti i una aportació de 8.000 € per a Íntegra Pirineus. Aquestes partides s’aproven amb el vot favorable de l’Equip de Govern i l’abstenció del grup de CxlS i la CUP.

En quan als pressupost, realitzats sota el lideratge del vicealcalde i regidor d’hisenda, Jordi Fàbrega, aquests s’han aprovat amb el vot favorable de l’Equip de Govern (Junts per la Seu i ERC) i el vot contrari de l’oposició, que en cap moment ha mostrat cap interès per a la seva negociació sense arribar a presentar cap tipus de proposta.

Els pressuposts aprovats ascendeixen a 19.530.782,04 € pel que fa a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, per un global de 24.500.465,83 €, al sumar-hi les empreses municipals (Parc del Segre SA, HIULS i Turisme Seu).

Com a punts remarcables del pressupost municipal pel 2022, Fàbrega assenyala:

 1. És el pressupost més expansiu de tot el segle XXI, tant pel que fa al propi Ajuntament de la Seu d’Urgell, com per les empreses municipals, amb un increment, respecte al 2020, d’un 33%.
 2. Es consolida el projecte d’INEFC Pirineus amb la construcció de l’edifici docent, amb una inversió de 4.750.000 €, dels que només un 19% són recursos propis de l’Ajuntament. La resta, un 81%, prové de la subvenció compromesa per part de la Diputació de Lleida.
 3. Hi ha una aposta clara en les partides socials, per fer front a l’actual situació derivada de la pandèmia de la COVID19, garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, amb 3 eixos clars:
  1. Una aposta clara per l’habitatge social, amb la construcció o rehabilitació de 16 habitatges per a l’ús social, amb una inversió global de 1.850.000 € entre la construcció de 10 habitatges a l’edifici de Cal Pensament i la compra i reforma de 6 habitatges a l’edifici situat al carrer Iglesias Navarri. De tota aquesta inversió, un 32% és assumida per l’empresa del tercer sector Hàbitat 3, en virtut del conveni signat amb ells aquest any 2021.
  2. Un increment del 27% de les partides destinades al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell, sobretot per finançar el nou contracte programa (que ha d’incrementar els serveis prestats) i l’increment de les despeses del nou Servei d’Ajuda al Domicili amb l’empresa SUMAR.
  3. Continuar amb l’aposta per l’educació a tots els nivells: universitària amb UNED i INEFC Pirineus; un increment en la despesa per la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) i el Pla de Transició al Treball (PTT) amb la nova modalitat de forestal; i l’inici del projecte dels Educadors de Carrer pel nostre jovent.
 4. El manteniment (o increment) de totes les partides per a la recuperació i la promoció econòmica del municipi: les subvencions a autònoms, promoció del municipi i rehabilitació de façanes; així com les de tots els esdeveniments que converteixen la Seu d’Urgell en una Ciutat d’Esdeveniments, tant a nivell de promoció i/o comercial (Fira de Sant Ermengol, Festival del Joc, Món Màgic de les Muntanyes, Mobile Week, Trobada Tintinaire, i una partida a altres esdeveniments per una activitat al carrer dels Canonges), com a nivell esportiu, continuant apostant per la Seu d’Urgell com la Ciutat d’Esports del Pirineu.

Finalment, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell reafirma el seu compromís en els projectes solidaris i, també en el pressupost del 2022, es destinarà el 0’7% del pressupost a projectes solidaris i de cooperació per a països de baixa renda, al que aquest any es suma una nova partida de 3.000 € per a projectes solidaris locals.

Per altra part, la partida d’inversions ascendeix a 7.500.000 €, entre les realitzades per l’Ajuntament i HIULS. I d’aquesta quantitat, només 30 de cada 100 € són recursos propis de l’ajuntament. La resta (70 de cada 100 €) s’han aconseguit de diferents administracions gràcies a la bona gestió de l’equip de govern, que ha aconseguit gairebé 4.400.000 € en subvencions d’altres administracions. Aquestes inversions tenen 3 eixos clars:

 1. La consolidació del gran projecte estratègic d’INEFC Pirineus, amb la construcció de l’edifici docent que s’iniciarà aquest 2022.
 2. L’aposta ferma per l’habitatge social, amb els 16 habitatges ja comentats, executats entre l’ajuntament i HIULS, i amb la participació d’Hàbitat3.
 3. La millora de la via pública, amb varies intervencions que ascendeixen gairebé 1.700.000 € : 600.000 € en un pla de mobilitat que inclou els camins escolars; 286.730 € per la Urbanització del C. Bellavista (entre C. Monturull i Av. Guillem Graell); 313.286 € per l’arranjament del Carrer Major i Lluís de Sabater; 17.800 € pel nou pas de vianants i senyalització de la N-260 a Castellciutat; 178.000 € en pla de camins i 300.000 € per a la substitució de diferents canonades de fibrociment.
 4. A part d’aquestes inversions també es contempla l’adquisició d’un nou vehicle elèctric per a la policia municipal (amb la subvenció MOVES III), el canvi de les calderes a l’Escola Albert Vives, l’adequació de la segona planta del centre cívic, seguir amb l’estudi i museificació de les restes arqueològiques del pati de les Monges, la col·locació d’uns urinaris públics al pàrquing del Dr. Peiró, la millora de l’accessibilitat del Claustre del Racionero i l’ampliació de la zona d’espai de les piscines municipals amb una nova piscina infantil, entre altres.

Totes aquestes inversions que consoliden els grans objectius de mandat s’assoleixen gestionant amb cura i molta responsabilitat la despesa, i aconseguint el màxim d’aportació externa de les altres administracions. El fet que 70 de cada 100 € invertits no siguin recursos propis de l’ajuntament, per tant no surtin dels impostos dels ciutadans, és la mostra més clara d’aquest fet.

També cal destacar també l’important increment de HIULS, que augmenta un 59% el seu pressupost, que permetrà incrementar molt significativament les polítiques d’habitatge de la societat. Una de les nostres prioritats és que fos HIULS qui realitzés les polítiques d’habitatge que la Seu necessita. Amb aquests pressuposts tindrà els recursos humans i econòmics per fer-ho possible.

Fàbrega ha agraït la feina impecable de tots els tècnics municipals del consistori i de les societats municipals, especialment de l’Àrea d’Intervenció, ja que aquests pressupostos són els primers elaborats amb la nova interventora municipal.

En aquest Plenari també s’ha aprovat el conveni urbanístic sobre una finca situada a Av Guillem Graell – C/ Bellavista i C/ Monturull que és el que permetrà la urbanització del Carrer Bellavista, i s’han aprovat 2 mocions, una conjunta de tots els grups municipals, d’adhesió al manifest de suport a les nenes i dones de l’Afganistan i una presentada per l’Equip de Govern de suport al model d’escola i a la llengua catalana, que s’ha aprovat amb els vots favorables de Junts per la Seu, ERC i la CUP i l’abstenció del grup de CxlS.

Finalment s’han realitzat un seguit de precs. Un de felicitació a Jesús Fierro, primer tinent alcalde de l’Ajuntament de la Seu (2003-2019), que avui ha estat nomenat pel Govern nou Director General de Polítiques de Muntanya i Litoral; un d’agraïment a tots els voluntaris que van realitzar activitats per la Marató del passat diumenge que, de moment, porta recollits a la seu 4.650,10 € i un prec de felicitació als esportistes urgellencs pels seus èxits esportius.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell