Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Una base del Grup d’Actuacions Especials i diversos mitjans aeris dels Bombers s’establiran a l’aeroport d’Andorra-la Seu

L'aeroport incorpora una base d’operacions del GRAE associada al servei públic i les emergències que permetrà donar un millor servei a les comarques del Pirineu

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Isidre Gavín, i la secretària general del Departament d’Interior, Elisabeth Abad, han signat un conveni de col·laboració per a l’establiment a l’aeroport d’Andorra – la Seu d’Urgell d’una base del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i de diversos mitjans aeris del Cos de Bombers de la Generalitat.

El Departament d’Interior utilitzarà les instal·lacions de l’aeroport com a base permanent GRAE, a la zona del Pirineu Occidental. D’aquesta forma es garantirà que durant tot l’any hi haurà una unitat de rescat GRAE helitransportada a l’Alt Pirineu.

La Unitat GRAE de l’Alt Pirineu continuarà utilitzant la base de Tírvia per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya. El manteniment d’aquesta ubicació, i la incorporació de la de l’aeroport d’Andorra – La Seu, donarà una millor capacitat de cobertura en els rescats de muntanya a tota la franja del Pirineu.

Per la seva banda, els avions de vigilància i atac per a la lluita contra els incendis forestals, hi seran destinats especialment fora de la campanya d’estiu, donant resposta així a la progressiva desestacionalització del risc d’incendis forestals a causa del canvi climàtic, que provoca que el risc d’incendi afecti gran part de l’any i no només l’estiu.

La incorporació d’aquesta base dels GRAE s’emmarca en la intenció de potenciar el servei de rescats de muntanya, i reforçar la lluita contra els incendis forestals al Pirineus és un dels objectius establerts en el Projecte Bombers 2025.

La instal·lació aeroportuària compta amb els elements següents: una plataforma d’estacionament; una àrea d’estacionament d’helicòpters; espais per a la ubicació de tallers i oficina; un edifici de serveis generals; un edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport i una instal·lació de subministrament de combustible, amb dos dipòsits amb capacitat per a 7.500 litres cadascun.

Per a la utilització per part del cos de Bombers de l’aeroport, es realitzaran les següents actuacions.

  • Adequar l’edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport necessaris per aquest tipus de base.
  • Disposar d’un espai a la zona aire de l’aeroport per instal·lar-hi mòduls no permanents per completar l’espai necessari per a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments.
  • Disposar d’un espai fora de la zona aeroportuària per a un camp de maniobres i per ubicar-hi vehicles d’emergència.
  • Establir com a base de mitjans aeris (MAER) l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell per a desplegar les aeronaus en períodes temporals concrets, per afrontar el risc d’incendis forestals, o bé per tenir una base operativa en cas d’emergència.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell