Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Aterra el primer avió de línia regular a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell

La companyia Air Nostrum (Iberia Regional) utilitza per als viatges un avió ATR 72-600 amb capacitat per a 42 passatgers. La nova connexió aèria beneficiarà el Principat d'Andorra, l'Alt Urgell i el Pirineu: connecta el territori pirinenc amb el món.

La ruta de vols regulars que uneix l’Aeroport Andorra-La Seu d’Urgell i Madrid s’ha inaugurat aquest divendres amb un avió ATR 72-600 d’Air Nostrum amb 42 passatgers. El bateig d’aigua ha comptat amb la presència de nombroses autoritats. El primer viatge ha sortit de Barajas a dos quarts de tres del migdia i ha arribat al camp de vol alturgellenc a les quatre de la tarda.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha indicat que es tracta d’una “fita històrica”, no només per al Principat sinó també per a les comarques del Pirineu. “Una connexió via aèria amb un vol comercial regular és molt important”, ha remarcat. Així mateix, ha afegit que “tenir la línia no només és una qüestió de més rapidesa i comoditat en els desplaçaments, sinó que també servirà perquè moltes persones visitin el país i fins i tot es decideixin a venir a viure-hi”. Espot ha especificat que en el procés de diversificació de l’economia andorrana, “és evident que disposar d’una connexió amb avió per al país és un punt a favor”. Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, ha valorat el fet que l’Aeroport Andorra-La Seu passa a ser “el punt de trobada dels Pirineus”. La inauguració dels vols, assegura, “ens permet, en un context com l’actual, acabar bé l’any i amb més optimisme de cara al futur, ja que obre noves finestres d’oportunitat”. Aquest any es tancarà amb un volum d’operacions superior a les 7.000, fet que situa aquest aeroport per sobre d’altres camps de vol de l’Estat, com ara el de Valladolid, Pamplona o Sant Sebastià.

A l’acte també hi han assistit l’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; el vicealcalde de la Seu, Jordi Fàbrega; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josefina Lladós; l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Albert Marquet, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, entre d’altres.

Inauguració a Madrid

Pel que fa a l’acte d’estrena a Barajas, hi ha estat present la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa del Govern d’Andorra, Jordi Gallardo, així com el president d’AENA, Maurici Lucena; el conseller de Presidència de la Comunitat de Madrid, Enrique López, i la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Madrid, Almudena Maíllo.

El ministre andorrà Jordi Gallardo ha subratllat el fet que les connexions d’aquesta ruta permetran que viatgers de qualsevol part del món puguin descobrir Andorra i un territori com l’Alt Urgell i el Pirineu català. “Comencem aquesta aventura de la mà d’una companyia referent en l’àmbit dels vols regionals i ho fem segurs que, en aquest projecte, no podíem tenir millor company de viatge”, ha ressaltat el ministre, que s’ha mostrat convençut que la línia regular “serà la primera de moltes més en el futur”.

A Madrid, la ministra Raquel Sánchez ha assenyalat “l’encert” d’aquesta nova connexió aèria, “que servirà per unir més els dos territoris i que, a més, ha comptat amb la participació conjunta dels sectors públic i privat”. Per a la ministra, es tracta d’una fita que reforça les bones relacions i la connectivitat entre els dos països, en un sector, l’aeri, que “és clau en les comunicacions de països com Andorra i Espanya, on el turisme és fonamental per a la seva economia”. En aquest sentit, Sánchez ha expressat la seva disposició a continuar estrenyent les bones relacions amb el Principat en l’àmbit dels transports. “Espero que aquest primer vol sigui la porta d’entrada a noves oportunitats per als nostres ciutadans”, ha afirmat.

Enllaç aeri

Pel que fa al president d’AENA, Maurici Lucena, ha expressat la satisfacció per la unió a través del transport aeri dels dos territoris, i ha posat en valor l’aposta decidida d’Air Nostrum per la connexió de les dues destinacions. D’altra banda, el director comercial d’Air Nostrum, Juan Corral, ha tingut unes paraules de reconeixement per a tots aquells que han fet possible la posada en marxa de l’enllaç aeri. “Ha estat l’esforç conjunt de molts el que ha permès que estiguem aquí inaugurant aquesta nova connexió d’Air Nostrum i als quals vull traslladar el meu agraïment: Ministeri de Transports, Aeroports de Catalunya, Govern d’Andorra, Comunitat de Madrid, Madrid ciutat, Iberia i, per descomptat, els nostres passatgers”, ha enumerat.

Connexions internacionals

Des d’aquest divendres, Air Nostrum, l’aerolínia franquiciada d’Iberia per a vols regionals, operarà la ruta després d’haver resultat adjudicatària del concurs convocat pel Govern d’Andorra per posar en marxa i operar la connexió. Tot i que el conveni establia l’inici d’operacions a partir de mitjans de gener, Air Nostrum va decidir incloure el Principat a la llista de destinacions amb operació especial per a aquest Nadal. Així, als vols inaugurals d’aquest divendres els seguiran els del diumenge 19, dijous 23, diumenge 26, dijous 30, diumenge 2 de gener, dijous 6 i diumenge 9. En tots els casos, les sortides des de Madrid seran a les 14.30 hores i des de l’Aeroport Andorra-La Seu d’Urgell a les 16.50 hores.

A partir del 14 de gener, la companyia reprendrà l’operació regular, operant des de llavors divendres i diumenges, amb els mateixos horaris que ara. El disseny de l’operació permet escapades de cap de setmana i estades més perllongades. Cal destacar que la nova ruta d’Air Nostrum disposa d’un ventall de connexions amb origen o destí Andorra-La Seu d’Urgell via l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. En total estarà connectat amb 81 aeroports nacionals, europeus i intercontinentals.

Les reserves en les tres primeres setmanes d’operació mostren una demanda del 41 per cent per al període nadalenc. Si s’examinen les peticions, s’observa que hi ha connexions amb vols de Gran Canària, Niça, Menorca, Roma i Vigo.

Servei d’autobús

L’Aeroport Andorra-La Seu d´Urgell està ubicat a l’Alt Urgell, a només 17 quilòmetres de la frontera amb Andorra, i està gestionat per Aeroports de Catalunya. Hi ha un servei de transports ofert per Autocars Nadal amb un cost de sis euros per trajecte, que s’ha coordinat amb l’operativa de vols d’Air Nostrum.

Cent passatgers en el primer dia de vols

Prop d’un centenar de passatgers, 42 d’ells a l’anada des de Madrid a l’aeroport d’Andorra-La Seu, han fet servit la ruta en el primer dia de vols, operats amb un ATR 72-600. Una de les primeres viatgeres que ha arribat a la infraestructura pirinenca ha estat la Charlotte. Aquesta jove ha explicat que els seus pares resideixen a Andorra i que ha aprofitat aquest vol per anar-los a visitar. Per ella, la posada en funcionament d’aquest servei serà molt útil i guanyarà temps a l’hora de viatjar entre Madrid i Andorra.

En aquest primer vol també hi ha anat segons residents de la Cerdanya. Poder arribar des de Madrid a l’aeroport alturgellenc amb avió els suposa evitar llargs trajectes per carretera. Altres passatgers l’han agafat expressament per estrenar el servei. Ha estat el cas de l’Adrià, un estudiant d’aeronàutica que no es volia perdre l’oportunitat de participar en la inauguració i el bateig d’un vol.

Els Bombers del mateix recinte de l’aeroport d’Andorra-La Seu han estat els encarregats del bateig amb les mànegues del camió. Tot plegat, ha estat després de la maniobra d’aterratge, que s’ha fet puntualment cap a un quart de cinc de la tarda. En sentit invers, l’enlairament s’ha produït poc abans de tres quarts de sis de la tarda.

Al viatge cap a Madrid hi anaven, bàsicament, residents andorrans que es dirigien a la capital espanyola per feina, com han explicat Juan Carlos Valladares i Pep Ramos. Tots dos han valorat molt positivament la posada en funcionament del servei i han parlat de l’estalvi de temps que els suposarà el desplaçament a la Madrid. Ramos ha parlat també la contribució que farà aquest servei per la dinamització econòmica d’Andorra.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2022 Junts per la Seu d'Urgell