Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

Aprovada la cessió al Departament de Salut dels terrenys per a la construcció del futur hospital comarcal de l’Alt Urgell i presentada la liquidació del pressupost municipal del 2021 al ple municipal del mes d’abril

També s'ha aprovat la modificació de l’ordenança de l'impost de les plusvàlues per adaptar-ho a la nova normativa, que representa una disminució global d’un 30% d’aquest impost.

Avui s’ha celebrat el Ple ordinari del mes d’abril  del 2022, un plenari important, ja que s’ha aprovat la cessió al Departament de Salut de les dues finques per a la construcció del futur hospital comarcal de l’Alt Urgell. Gràcies a la feina coordinada pel tinent alcalde de territori i sostenibilitat Joan Gurrera, que òbviament és qui ha defensat el punt, avui fem un pas molt important que ens acosta a aquest equipament vital per la ciutat i la comarca, amb la cessió de dues finques al Sud-1 amb una superfície total de gairebé 15.000 m2 per l’hospital comarcal de l’Alt Urgell, amb una gran zona verda davant fins al riu Segre. Aquesta cessió s’ha aprovat per unanimitat de tots els regidors, i ara només resta condicionada a l’aprovació definitiva del projecte de reparcel·lació. 

Tanmateix, el vicealcalde Jordi Fàbrega ha donat compte de la liquidació del pressupost dels darrer any 2021, amb un romanent de tresoreria de 4.317.180,70 €, que demostra la bona gestió econòmica d’aquests darrers anys, i que ens permetrà afrontar els reptes immediats de la ciutat, com la construcció de l’edifici docent d’INEFC Pirineus i altres. Tal i com ha explicat Jordi Fàbrega, si la situació financera es manté estable passat l’estiu,  es valora amortitzar una xifra al voltant d’1.000.000 € del préstec bancari per tal de disminuir la despesa financera de l’ajuntament i reduir-ne la ràtio d’endeutament. 

El mateix Jordi Fàbrega ha defensat les dues modificacions de crèdit que s’han aprovat, amb el vot favorable de l’equip de govern (Junts per la Seu i ERC) i el vot contrari de la resta de formacions. La primera és la incorporació del romanent voluntari ja compromès de l’exercici 2021, on per exemple hi ha les partides al fons social dels treballadors de l’ajuntament, part de les inversions del 2021 i la part del projecte del Camina Pirineus que finança l’ajuntament. La segona inclou totes les inversions ja previstes als pressupostos de finançar amb romanent (on destaca l’accés adaptat al Parc dels Enamorats, l’ampliació de l’espai de la nova piscina infantil municipal, la substitució de l’enllumenat de la N-260 i de la zona esportiva, l’adequació del centre cívic -planta baixa amb la millora dels banys i la segona planta…) així com la incorporació de pressupost per realitzar l’espai del dol perinatal al cementiri, el canvi de porta del local social del barri Sant Antoni i millores al consultori de Castellciutat, entre altres. Aquestes dues modificacions de crèdit s’han aprovat només amb el vot favorable de Junts per la Seu i ERC. 

Posteriorment s’ha modificat l’ordenança fiscal que regula les plusvàlues per adaptar-la a la nova normativa estatal, que globalment representa una disminució del 30% del cost d’aquest impost. Amb la nova regulació s’encareix per les plusvàlues dels primers 6 anys (repercutint sobretot en els especuladors immobiliaris), representant una rebaixa en la resta de casos, que inclou la majoria d’herències. Amb aquesta modificació molts ajuntaments han augmentat el tipus impositiu per no tenir una rebaixa dels seus ingressos. No és el cas del nostre ajuntament on, com a explicat Jordi Fàbrega, no s’ha incrementat el tipus impositiu com permet la llei, per permetre aquesta rebaixa als contribuents, encara que això representi un decrement dels ingressos de l’ajuntament del 30% per aquets concepte (al voltant d’uns 80.000 € anuals).  Aquesta modificació s’ha aprovat amb els vot favorable de l’equip de govern (Junts per la Seu i ERC) i el grup de CxlS i l’abstenció del grup de la CUP. 

I finalment s’han debatut dos mocions. Una presentada per l’equip de govern i defensada pel regidor Joan Gurrera per donar suport al dret d’autodeterminació del poble Sahrauí. Una moció presentada per l’important relació de la Seu amb el Sàhara, ja que una part dels projectes de solidaritat subvencionats per l’Ajuntament són amb el poble Sahrauí a través d’una ONG local (Pirineu amb el Sàhara), i la Seu ha rebut molts infants sahrauís en el programa d’acollida d’infants sahrauís a l’estiu. Ara, amb el posicionament del president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, contrari als drets d’autodeterminació del poble sahrauí, es vulneren greument els drets d’aquest poble. Aquesta moció ha estat  aprovada amb els vots a favor de Junts per la Seu, ERC  i la CUP i l’abstenció del grup de CxlS, en consonància amb la postura del seu partit, el PSOE, a Madrid.  

I una segona moció presentada pel grup de CxlS sobre la creació d’un pla d’acció per a la cohesió social mitjançant la cultura, que s’ha decidit no votar-la ja que això ja es duu a terme de fa molt temps per l’Àrea de Cultura i Serveis Socials de l’ajuntament de la Seu d’Urgell i la moció caldria concretar-la molt més, al no aportar res nou del que ja es fa. 

Finalment la tinent alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font, ha realitzat un prec d’agraïment a tothom que ha fet possible l’exitosa 6a edició del Festival del Joc del Pirineu d’aquest cap de setmana, que ha finalitzat amb un increment d’un 40% de participants respecte a la passada edició i que ha consolidat aquest festival com una fita imprescindible dins dels esdeveniments culturals de Catalunya, comptant amb la presència de la MH Presidenta del Parlament, Laura Borràs, en l’entrega dels Premis Catalunya als millors jocs de rol i jocs familiars i infantils editats en català. 

I com és habitual, el regidor d’esports, Carlos Guàrdia, ha realitzat el prec de felicitació als esportistes urgellencs que han obtingut èxits importants aquest darrer mes, destacant l’Escacs Club la Seu que ha aconseguit l’ascens de categoria. I un prec d’agraïment a tothom que ha fet possible la sortida d’una etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. 

Com veieu, ha estat un ple amb protagonisme important dels regidors de Junts per la Seu en els temes defensats i aprovats. El proper ple ordinari està fixat pel dilluns 2 de maig. 

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell