Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aprova els pressupostos del 2023 amb l’objectiu d’avançar en els reptes de futur: equipament de la gent gran, INEFC-Pirineus, habitatge social, antics jutjats i continuar apostant per les partides socials i l’activitat econòmica

Durant el darrer Ple ordinari de l'any també s'ha aprovat el Pla Local de Joventut i els noms dels nous carrers i zones verdes que es crearan amb la urbanització del Sud-1 per acollir el nou Hospital Comarcal de l'Alt Urgell

Avui s’ha celebrat el Ple ordinari del mes de desembre del 2022, on s’han aprovat els pressuposts pel 2023.

El primer punt de l’ordre del dia just ha estat l’aprovació del pressupost,  realitzats sota el lideratge del vicealcalde i regidor d’hisenda, Jordi Fàbrega. Aquests s’han aprovat amb el vot favorable de l’Equip de Govern (Junts per la Seu i ERC) i del regidor no adscrit Àngel Rúbio i el vot contrari de l’oposició (CxlS i la CUP), que en cap moment ha mostrat cap interès per a la seva negociació sense arribar a presentar cap tipus de proposta.

Els pressuposts aprovats ascendeixen a 33.439.415,35 € amb una important partida d’inversions (21.058.446,63 €), i un de global de 38.639,679,72 €. 

Com a punts remarcables del pressupost municipal pel 2023, Fàbrega assenyala:

 • És un pressupost que ha de fer front a una important increment de la despesa, sobretot per la crisi energètica i l’increment de l’euribor. Els reptes claus són:
  • Un increment de la despesa energètica: + 435.719,81 € (70,76%)
  • Un increment dels interessos dels préstecs: + 147.200,84 € (96%)
  • Un increment de les despeses de personal: + 265.218,17 € (3,9%)
  • Un mínim increment dels ingressos per part de l’estat espanyol per fer front a tot això: + 183,544,69 €  (3 %)
 • Amb aquesta difícil conjuntura s’aconsegueix continuar donant suport als més vulnerables, apostar per la incentivació econòmica i pels grans reptes de futur que han de transformar la ciutat (Equipament per la gent gran, INEFC Pirineus, Rehabilitació dels antics jutjats i Habitatge social)

I tot això s’ha aconseguit gràcies a 3 eixos:

 • Maximitzant els ingressos amb més de 600.000 €, sense modificar els impostos, excepte l’imprescindible de la recollida d’escombraries, per no repercutir a les famílies aquestes despeses, que ja ho tenen prou difícil per l’actual context econòmic.
 • Minimitzant les despeses gràcies a:
   • mesures d’estalvi energètic
   • la disminució de les amortitzacions dels préstecs per l’amortització realitzada l’any 2022 de 1’7 M d’€
   • una contenció de la despesa en activitats
 • Aconseguint un 70% dels recursos per les inversions gràcies a subvencions d’altres administracions (un total de 14.696.708,55 €)
 • Es continua amb l’aposta clara en les partides socials, per fer front a l’actual situació de crisis i donar suport als més vulnerables, amb 3 eixos:
  • Una aposta per l’habitatge social, amb la licitació de la construcció de 10 habitatges a l’edifici de Cal Pensament amb una inversió per HIULS de 1,121,767,01 €; la gestió de 6 habitatges de Hàbitat 3 i una partida per despeses d’habitatge social a HIULS de 190.562,19 € (increment de 69.562,19 €, un 57% respecte el 2022).
  • Un increment del 20% de les partides destinades al CAPAU i Consell Comarcal per un total de 284.777,53 €.
  • Es continua amb l’aposta per l’educació: Universitària amb UNED i INEFC Pirineus; mantenint l’increment de la despesa per la Unitat d’Escolarització Compartida i incrementant en un 21% la del Pla de Transició al Treball (amb la modalitat de forestal); i mantenint la partida pels Educadors de Carrer pel nostre jovent de cara al proper curs.
 • Es mantenen totes les partides per a la promoció econòmica del municipi:
  1. Subvencions a autònoms, promoció del municipi i rehabilitació de façanes
  2. Els esdeveniments que converteixen la Seu d’Urgell en una Ciutat d’Esdeveniments
  3. Continuant apostant per la Seu d’Urgell com la Ciutat d’Esports del Pirineu, incloent una nova Copa del Món de Piragüisme.
 • I finalment, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell reafirma el seu compromís en els projectes solidaris i, també en el pressupost del 2023, es destinarà el 0’7% del pressupost a projectes solidaris i de cooperació per a països de baixa renda, mantenint les partides de 4.000 € per campanyes d’emergència i de 3.000 € per a projectes solidaris locals.

Per altra part, la partida d’inversions és la més elevada de la història de la ciutat, amb 21.058.446,63 €,  entre les realitzades per l’Ajuntament, HIULS i Parc del Segre. I d’aquesta quantitat, només 29 de cada 100 € són recursos propis de l’ajuntament. La resta (71 de cada 100 €) s’aconseguiran de diferents administracions. Un total de 14.696.708,55€.  Les grans inversions es centren en els 4 projectes fonamentals per la Seu i Castellciutat:

 • L’equipament de pisos amb serveis per a la nostra gent gran.
 • La consolidació del gran projecte estratègic d’INEFC Pirineus, amb la construcció de l’edifici docent que es licitarà aquest 2023.
 • L’aposta ferma per l’habitatge social, amb els 10 habitatges executats per HIULS, i els 6 d’Hàbitat3.
 • La reforma dels antics jutjats per acollir l’escola d’adults, clau també per revitalitzar el centre històric.
 • A part d’aquestes inversions és important remarcar que es planteja continuar amb les millores en eficiència energètica i accessibilitat de diferents equipaments municipals amb una inversió de 1.900.361,76 €  (1.321.709 € amb subvencions)i continuar amb l’excavació i museïficació del jaciment arqueològic del pati de les monges amb una inversió de 217.941 €.

Al respecte, Fàbrega ha afirmat que “totes aquestes inversions que consoliden els grans objectius de legislatura s’assoleixen gestionant amb cura i molta responsabilitat les finances municipals. De fet, l’estalvi en amortitzacions i interessos aconseguit amb l’amortització de 1.700.000 € aquest 2022 ha estat fonamental per tenir un pressupost pel 2023 que ens permet continuar treballant en aquests objectius i al mateix temps, fer costat als més vulnerables i als emprenedors”.

“I podem fer front a aquesta important inversió en les infraestructures claus gràcies a la important aportació econòmica d’altres administracions, per l’excel·lent gestió i una feina constant de tot l’equip de govern (i en algun cas també de l’oposició, tot cal dir-ho) a totes les administracions on hi som presents”. “El fet que 71 de cada 100 € invertits no siguin recursos propis de l’ajuntament, per tant no surtin dels impostos dels ciutadans, és la mostra més evident d’aquest fet”, ha reblat Fàbrega.

En detall, el pressupost de l’Ajuntament de la Seu i de les Societats municipal és de:

 • Ajuntament de la Seu: 33.439.415,35 (+ 71%)
 • HIULS: 3.182.446,04 € (+ 0,56%)
 • Parc del Segre SA: 1.966.856,17 € (+13,7%)
 • Turisme Seu: 69.900 € (-7,94%)

En aquest punt, Fàbrega ha agraït la feina impecable dels tècnics municipals de l’ajuntament i de les societats municipals, especialment de l’Àrea d’Intervenció, ja que la conjuntura econòmica amb la que s’han elaborat aquests pressupostos i els principals reptes als que cal fer front com a ciutat, ha estat la més complicada de tota la legislatura amb diferència. “I davant aquests reptes, la dedicació, l’esforç i la competència professional dels Serveis d’Intervenció han estat majúsculs. Deixeu-me agrair públicament la feina impecable feta per Montse Majoral i Núria Obiols, peces claus en l’elaboració d’aquests comptes”, ha explicat Fàbrega.

Tanmateix també ha volgut agrair l’esforç de tots els tècnics municipals que hauran d’organitzar moltes de les activitats amb menys recursos, essent molt més creatius i optimitzant tots els recursos. “Sense aquest esforç, quadrar aquest pressupost hagués estat impossible”, ha afirmat Fàbrega.

I per acabar ha volgut posar en valor el fet que aquests pressupostos són els 4ts pressupostos de la legislatura, ja que tots els anys s’han pogut aprovar sense problemes, gràcies a l’estabilitat del pacte de govern entre Junts per la Seu i ERC. “Un pacte que ens ha donat una estabilitat que ha estat clau per fer front a una situació d’extrema gravetat com la pandèmia de la COVID-19, i al mateix temps poder assolir molts dels reptes de la legislatura, o deixar-los molt ben encarats, com és el nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell”, ha conclòs Fàbrega.

En aquest ple també s’ha aprovat el Pla local de Joventut 2022-2025, el full de ruta de l’Oficina Jove de l’Alt Urgell que ha de marcat les polítiques de joventut pels propers 4 anys. Un pla que ha fet una diagnosi acurada de la situació del jovent a la comarca i quins són els objectius i les accions per aconseguir que el jovent tingui les oportunitats per poder desenvolupar la seva opció vital a la comarca, tal i com ha explicat el regidor de joventut, Joan Llobera en la seva defensa.

Tanmateix s’han aprovat els noms dels nous carrers que es creen amb la urbanització del Sud-1 per a la construcció del futur Hospital Comarcal de l’Alt Urgell, i que com equip de govern hem escollit prenent com a referència l’enquesta realitzada pel col·lectiu feminista de l’Alt Urgell: Carrer i Parc de les Trementinaires (a la zona del nou hospital); Carrer Palmira Jaquetti, Parc Llau del Carril, Carrer de l’Alt Pirineu i Parc del Barri de Sant Antoni (a la zona nord), tal i com ha defensat el tinent alcalde de territori i sostenibilitat, Joan Gurrera.

I també el tinent alcalde de Territori i Sostenibilitat, Joan Gurrera ha defensar 3 modificacions del Pla General d’Ordenació Urbana que s’han aprovat per unanimitat i que permetran la realització del col·lector de Castellciutat i l’accés al cap del poble per sota del cementiri, l’obertura del carrer Setúria i catalogar com equipament els 2 edificis annexes als antics jutjats que ens permetran incorporar-se al nou edifici, augmentant-ne així la seva superfície.

En el mateix ple s’ha desestimat una al·legació a la modificació de la taxa d’escombraries, s’han aprovat per unanimitat les bases per a les subvencions de solidaritat i cooperació (pactades al consell de Solidaritat i Cooperació) i la Plantilla Orgànica de l’Ajuntament per al 2023 (amb l’abstenció del grup de Compromís per la Seu), que ha explicat la regidora de Recursos Humans, Carme Espuga.

Finalment s’han realitzat 2 precs: un de felicitació als Cineclub la Seu per ser un dels 10 cineclubs més longeus de Catalunya per part del regidor de cultura Carlos Guàrdia; i un del regidor Joan Barrera per felicitar les Festes de Nadal. I una interpel·lació per part de la regidora Cristhina Moreno sobre els professionals de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida, que ha posat de manifest l’aposta ferma de l’equip de govern per aquest servei (amb un increment del 286% de la partida econòmica destinada respecte al 2020).

Amb aquest ple finalitzen els plens d’aquest any 2022 i aprofitem per desitjar-vos molt bones Festes de Nadal i un pròsper any 2023, on ja tindrem els pressupostos de l’Ajuntament aprovats.

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell