Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu Junts per la Seu
Junts per la Seu d'Urgell

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell aprova, en un acord històric, el pressupost per l’any 2021 per unanimitat de tots els grups municipals

El pressupost municipal és de 14.925.428 euros, tot i que l'import consolidat ascendeix a 18.615.669 euros ja que a més dels comptes del consistori s’hi inclouen les partides destinades a HIULS (1.991.622€), el Parc del Segre (1.608.519€) i Turisme Seu (63.100€)

Durant l’últim ple municipal del 2020 de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, celebrat el 21 de desembre, s’ha aprovat el pressupost municipal pel proper any 2021. Aquesta aprovació ve acompanyada per un fet excepcional i és que s’ha produït per la unanimitat de tots els grups municipals, al llarg de les darreres dècades mai no s’ha donat aquesta circumstància.

Segons l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, “El vot unànime demostra que aquests són els millors pressupostos que es podia elaborar per a fer front a la crisi econòmica i social derivada de la COVID-19 que pateix la Seu, amb un increment significatiu de les partides destinades als serveis socials, a l’habitatge, l’educació i la reactivació econòmica, en detriment de les despeses d’òrgans de govern, dietes i activitats protocol·làries, així com en les activitats festives”. “I amb una aposta clara per les inversions fonamentals pel futur de la ciutat”, ha afegit Fàbrega. S’ha volgut prioritzar la despesa destinada a ajudar els més vulnerables, les empreses i els autònoms, així com les inversions que han de revitalitzar la Seu -com és el cas d’INEFC-, l’accés a l’habitatge i la residència i/o els pisos assistits per a la gent gran, i les millores urbanístiques destinades a pacificar el transit rodat per la ciutat i que inclouen el projecte dels camins escolars.

En despesa corrent s’ha incrementat en 100.000€ la partida per als serveis socials i s’ha destinat una nova partida, també de 100.000€, per aajudes directes als sectors més afectats pel tancament decretat pel govern per l’estat d’alarma. A més, s’incrementa la partida destinada a ensenyament en gairebé 40.000€ -tot i estalviar en el lloguer dels espais destinats per al Pla de Transició del Treball i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) pel fet d’optimitzar espais municipals-, la major part d’aquest increment de despesa és per dur a terme la gestió directa de la UEC. Per a les escoles i la llar d’infants s’inclou una partida per inversions de 30.000€. També s’iniciarà el projecte d’educadors de carrer, a què s’ha donat prioritat per la situació actual.

Quant a les inversions, els principals projectes són:

 • El concurs d’obres i el projecte de l’edifici docent d’INEFC valorats amb 500.000€
 • El projecte de la residència o pisos assistits per a la gent gran amb 500.000€
 • Les partides destinades a habitatge social i/o assequible amb un total de 510.000€:
  • 250.000€  per compra d’habitatge
  • 190.000€ per a la rehabilitació de dependències municipals per a ús d’habitatge
  • 70.000€ per la gestió de pisos gestionats per l’ajuntament
 • L’arranjament dels carrers Major i Lluís de Sabater amb 313.000€
 • La rehabilitació de la Biblioteca de Sant Agustí amb 205.000€, amb un partida que va lligada a una subvenció del PUOSC conjunta amb l’ampliació i millora del pàrquing d’autocaravanes
 • Es destinen 300.000€ al Pla de Mobilitat, on s’inclou el projecte de camins escolars.
 • La Rehabilitació de la 3a planta del Centre Cívic el Passeig per a usos del jovent de la ciutat
 • Creació d’un aparcament a Castellciutat a la N-260 amb 12.000€
 • Es preveu també la instal·lació de punts d’electricitat i millora de l’equip de so al carrer Major, el seguiment arqueològic de les restes medievals trobades al Pati de les Monges i la creació de l’espai de dol perinatal al cementiri, entre altres.

El fet que el pressupost presentat per l’equip de govern hagi comptat amb el vot favorable dels grups municipals de l’oposició demostra, per una part la seva adequació a la situació actual, i per l’altra la voluntat d’entesa de l’equip de govern, que ha negociat els comptes amb tots els grups tot i tenir la majoria suficient per aprovar-los en solitari.

Pel que fa als comptes del 2020 és important remarcar que s’ha aprovat, també –en aquest cas només amb els vots favorables de l’Equip de Govern- una modificació de crèdit per poder fer la construcció del nou aparcament d’autocaravanes, que ja està en licitació, i l’aportació de 8.000€ per col·laborar amb les despeses a que la Llar de Sant Josep va haver de fer front arran del brot de COVID-19 que va patir, 8.000€ més per la Fundació Íntegra Pirineus i 15.000€ per l’increment de cost del canvi de localització de la caldera de biomassa de l’edifici de les Monges i l’escola Pau Claris, per tal de poder preservar i museificar les restes arqueològiques trobades.

Cal destacar que en el mateix ple s’han aprovat les bases per a les subvencions extraordinàries per a empreses que han cessat l’activitat degut a la segona onada de la pandèmia, de manera que es podran convocar durant el mes de gener; així com les subvencions per a projectes de caràcter solidari i cooperatiu. Tanmateix, també s’han designat els membres del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat.

Finalment s’han presentat 2 mocions per part de la CUP, en una d’elles s’ha acordat sol·licitar a la Generalitat, si es compleixen els criteris, que es declari la Seu com a àrea amb mercat d’habitatge tens, i en l’altra s’ha demanat la constitució d’una comissió d’investigació a la residència Llar de Sant Josep, moció que no ha prosperat, ja que no hi ha cap indici que evidenciï que la gestió no ha estat correcta, tot i que es demanarà de fer una reunió amb el Departament de Salut per informar sobre el tancament del brot. A banda, en una moció conjunta presentada per Junts per la Seu, ERC i CxlS s’ha demanat la descentralització dels serveis de la Generalitat a la Vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Un ple històric, ja que s’aprova un pressupost municipal amb l’acord unànime dels 17 regidors del consistori, en el que es considera un pacte de ciutat i demostra, per una banda la intensitat de la feina feta per l’equip de govern en la gestió de la crisi de la COVID-19 i a l’hora de treballar els pressupostos que han d’ajudar a fer front a les situacions de vulnerabilitat associades i a la reactivació econòmica de la ciutat; i per altra banda, la voluntat de diàleg tant de l’equip de govern com de la resta de grups municipals.

Article relacionat:

Més notícies

Contacta amb nosaltres

© 2023 Junts per la Seu d'Urgell